Els partits catalans inicien després de les municipals una nova carrera electoral amb la vista posada en el 27-S, quatre mesos en els quals un bloc sobiranista amb "sobrecàrrega" a les cames intentarà arrossegar els catalans cap a una mena de plebiscit independentista després de dos anys de procés sobiranista. En el terreny de joc fins a les catalanes serà clau la relació entre el president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, i el màxim dirigent republicà, Oriol Junqueras; el full de ruta que Unió adopti sobre el sobiranisme; l'anàlisi que CDC faci del 24-M després de perdre Barcelona; el calendari electoral de Mariano Rajoy; l'auge de Ciutadans; i, entre altres factors, els casos judicials de presumpta corrupció.

Consulta d'UDC. El pròxim 2 de juny, el comitè de govern d'Unió liderat per Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler acordarà un full de ruta en el qual podria incloure's o no la independència com a objectiu polític, una proposta que hauran de votar els militants del partit en una consulta interna el 14 de juny. Els seus socis de federació, CDC, estaran pendents de la proposta que aprovin els democratacristians per veure si encaixa amb el projecte independentista de Mas. Si fos d'aquesta manera, salvarien la federació d'un divorci que des de fa anys sempre sembla estar al caure però que mai es produeix. Està cridada a ser la gran prova de foc d'un longeu matrimoni de més de 30 anys entre CDC i UDC.

Full de ruta del bloc sobiranista

Els recels d'Unió i el rebuig frontal d'ERC i la CUP van fer naufragar a principis d'any el projecte del president Artur Mas d'articular una llista unitària del sobiranisme en unes eleccions anticipades perquè tinguessin una clau inequívoca de plebiscit sobre la independència. La proposta va quedar aparcada, però podria tornar a entrar en el debat a mesura que s'acosti el 27-S. Alguns dirigents de CDC fins i tot podrien plantejar si és millor endarrerir les eleccions catalanes i proposar abans una candidatura única sobiranista en uns comicis generals per després afrontar amb més força les catalanes. De moment, el més probable és que Mas opti per encapçalar una llista de CiU o es desposseeixi de les sigles per conformar una llista transversal amb membres del seu partit i independents.

Està per veure quin paper jugarà el nou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, i si la seva antecessora, Carme Forcadell, calmarà les seves ànsies d'activisme polític inscrivint-se a la llista de Junqueras o de Mas. CDC, ERC, MES -sobiranistes escindits del PSC-, l'Associació de Municipis per la Independència, Òmnium Cultural i l'ANC ja van tancar abans de les municipals un principi d'acord, al qual esperen que se sumin la CUP i UDC, sobre un full de ruta en comú a seguir després del 27-S fins a arribar a una eventual independència.

Estructures d'Estat. Prèviament al parèntesi de les vacances, el Govern s'ha compromès a presentar abans del 15 de juliol els plans per poder executar les denominades "estructures d'Estat" en el cas que s'engegui un procés d'independència de Catalunya i una "desconnexió legal" amb l'Estat. Aquests plans, articulats a partir dels informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional, inclouen una hisenda pròpia, una seguretat social catalana i les estructures energètiques bàsiques.

Tria de candidats. El pròxim 26 de juliol, el PSC que lidera Miquel Iceta té previst celebrar primàries obertes per escollir el seu candidat per a la Generalitat, el mateix dia en què es decidirà l'aspirant a la Moncloa per part del PSOE i el candidat socialista per Barcelona a les generals. A Ciutadans, el president Albert Rivera haurà de decidir també si aspira a ser el cap de llista a les catalanes, a les generals o als dos comicis. La resta de partits també hauran de designar els seus candidats a la Generalitat, encara que no s'esperen sorpreses, almenys entre els sobiranistes: el candidat de CDC o de CiU serà Artur Mas i Oriol Junqueras revalidarà la presidència d'ERC al juliol.

D'altra banda, Podem ha de celebrar també primàries en les pròximes dues setmanes, una formació en auge després de la victòria d'Ada Colau a Barcelona en una plataforma política que els inclou al costat d'ICV, que desitjaria repetir l'experiència el proper mes de setembre.

La convocatòria d'eleccions. Abans de començar unes curtes vacances, Mas té previst signar el 3 d'agost el decret de convocatòria de les catalanes i liquidar un segon mandat de gairebé tres anys, un més que l'anterior.

Inici de campanya per la Diada

La campanya electoral arrencarà per primera vegada l'11 de setembre, la Diada de Catalunya, en la qual està prevista una manifestació organitzada per les entitats sobiranistes al llarg de tota l'avinguda Meridiana de Barcelona a favor de la independència. La coincidència d'aquesta jornada marcadament reivindicativa amb la campanya electoral ha portat Ciutadans a demanar canvis en la concentració en nom de la neutralitat.

Cita a les urnes. Si Mas no es desdiu, el procés culminarà d'aquí a quatre mesos amb unes eleccions el 27 de setembre que els sobiranistes voldran convertir en una mena de plebiscit independentista, uns comicis que seran decisius per al procés sobiranista i la carrera d'Artur Mas.