El diputat de la CUP David Fernàndez ha assegurat aquest dilluns que els símbols nacionals espanyols estan "deslegitimats" a Catalunya i el País Basc, i que protestes com la xiulada a l'himne d'aquest dissabte "evidencien" que hi ha "un conflicte polític irresolt". Per això ha reclamat buscar-ne "les causes" en lloc "dels efectes". Fernàndez creu que imposar sancions als aficionats que van xiular l'himne, tal com proposa Manos Limpias, és "arbitrari i injust". En una entrevista a TV3, també ha considerat que l'arribada d'Ada Colau a la vida política de Barcelona comporta un canvi de cicle "imprescindible" al país. Ha insistit que la CUP no entrarà al govern municipal però donarà suports a BComú.

Lluny de compartir els recels de la victòria d'Ada Colau expressada per alguns cercles polítics i econòmics durant els darrers dies, David Fernàndez ha celebrat aquest dilluns la victòria de BComú a la ciutat de Barcelona i l'ha definit com "una boníssima notícia". El diputat creu que la irrupció d'una força d'esquerra "transformadora" suposa un canvi de cicle "imprescindible" sobretot a l'àmbit metropolità, on fins ara -ha dit- havia regnat el "clientelisme i el caciquisme".

"És ben coneguda la meva estima llarga i profunda per l'Ada [Colau]", ha expressat en una entrevista al programa 'Els Matins de TV3', on ha denunciat campanyes en contra de la futura alcaldessa de Barcelona "amb un cert tuf classista i elitista". "Estem farts de les crítiques que ha rebut, molt vergonyoses. Trias, que no és independentista va votar 'sí-sí', i Ada Colau, que es defineix no independentista va votar 'sí-sí'", ha argumentat. A més, ha definit la formació guanyadora a Barcelona com "radicalment compromesa amb el dret a decidir".

En aquest sentit, ha retret al president de la Generalitat, Artur Mas, les seves paraules de crítica i temor vers el projecte de BComú: "no es pot confondre el país amb el partit i els interessos del procés amb la formació política a què pertanys". Fernàndez creu que Mas s'equivoca quan diu que la dispersió de vots sobiranistes en diverses llistes ha fet guanyar formacions no nítidament independentistes perquè, al seu parer, el 24-M ha demostrat "l'hegemonia" sobiranista del país.

El diputat de la CUP ha reiterat que no entraran al govern municipal de Barcelona. "El propi programa electoral ja no preveia entrar en la gestió de la ciutat", ha justificat. Tot i així, ha dit que "donaran suport" a Colau i el seu equip en diverses qüestions de ciutat i també cada vegada que els 'lobbies' "bordin o criminalitzin" BComú. Cas diferent és el de la ciutat de Badalona. "La CUP està disposada a assumir-hi el govern", ha volgut aclarir tot argumentant que des d'un inici la coalició ja s'havia presentat a les eleccions amb aquest plantejament.

Així mateix, Fernàndez ha afirmat que el 27-S "ens la juguem" com a país. "Si no guanyem ens espera una llarga decadència", ha dit, alhora que ha fet una defensa dels "lideratges compartits". "El procés no és dels partits. Hi ha 4.000 entitats que estan pel dret a decidir", ha indicat.

D'altra banda, s'ha referit al conflicte laborals dels tècnics subcontractats per Movistar. Ha lamentat que Telefónica "s'enriqueixi prestant un servei públic" a costa d'un "esclavatge modern". I també ha estat crític amb el model del Mobile World Congress, que ha recordat que costa "100 milions d'euros a la ciutat" i que, malgrat això, "privatitza" els seus beneficis.