Els exalts càrrecs de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta (CiU) han defensat la figura de l'expresident Jordi Pujol i han negat haver-se enriquit gràcies a la política malgrat regularitzar diners des de l'estranger, mentre l'exalcalde Bartomeu Muñoz (PSC) ha negat haver cobrat comissions o suborns.

Alavedra i Prenafeta, que van ser homes de confiança de Jordi Pujol en els seus diferents governs, i l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) han comparegut a la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau i l'evasió fiscal arran del cas Jordi Pujol, en què també ha declarat l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i l'exdiputat socialista Luis García, imputats tots en l'anomenat "cas Pretòria".

L'exconseller d'Economia Alavedra ha dit conèixer "bastant bé" Pujol i que creu "absolutament" la seva versió que l'origen de la seva fortuna oculta és un llegat del seu pare, mentre ha negat tenir negocis amb el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola.

En la mateixa línia ha declarat l'exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta, que ha afirmat que té un "altíssim concepte" de Jordi Pujol, pel que creu que "no es mereix la lapidació que està sent objecte".

"He estat amic de Pujol, ho sóc i ho seré", ha dit Prenafeta, que s'ha negat a fer una "valoració moral" sobre el fet que la família Pujol tingués una fortuna oculta a Andorra, però ha reiterat el "gran respecte i admiració" que li mereix la figura de l'expresident de la Generalitat.

Tant Alavedra com Prenafeta han declinat contestar aquelles preguntes referents al "cas Pretòria", pendent de judici i en el qual tots dos afronten una petició de penes de sis anys i deu mesos de presó, a més d'una quantiosa multa.

Els dos exalts càrrecs han defensat la seva gestió en el Govern i han negat que les seves responsabilitats polítiques els hagin permès enriquir-se, sinó que més aviat els han "perjudicat".

Concretament, Alavedra ha apuntat a que els seus antics socis aliens a la política estan "millor situats" que ell i Prenafeta ha dit que després d'abandonar la gestió pública s'ha dedicat al "que ha pogut", per la qual cosa que ara viu només de la seva pensió.

Els dos exalts càrrecs del Govern han reconegut, això no obstant, que han regularitzat sumes de diners que tenien a l'estranger, encara que han coincidit a defensar la legalitat d'aquests fons.

"Sí que he tingut diners en altres països procedents de les meves empreses, és diners personal meu", ha indicat Alavedra, que ha reconegut que va poder ser "un error" deixar a Suïssa els diners vinculat a una companyia en la qual participava i que tenia una filial al país helvètic, però ha precisat que va ser decisió de tots els socis.

De la seva banda, l'exsecretari general de Presidència ha admès que va cobrar comissions legals d'Almstom i Siemens a l'estranger per les tasques d'intermediació que va portar a terme per a aquestes societats, però ha insistit que ja ha regularitzat tots els diners que tenia fora d'Espanya.

En paral·lel, l'exdiputat socialista Luis García, presumpte "cervell" de la trama Pretòria, ha defensat la legalitat dels seus negocis de promoció immobiliària i ha assegurat que mai no ha guanyat cap contracte públic pels seus contactes en la política.

L'exdiputat, conegut com a "Luigi" i que afronta vuit anys de presó pel cas Pretòria, ha explicat que des que el 1992 va abandonar la política per dedicar-se a la construcció, es va presentar a ofertes públiques com qualsevol altra empresa del mercat i ha guanyat concursos per "una valoració tècnica i econòmica".

Ja a la tarda, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz (PSC) ha negat haver cobrat o encarregat comissions o suborns i s'ha mostrat "orgullós" del seu llegat a la ciutat.

Preguntat sobre si va rebre suborns o va portar a terme actes il·legítims, Muñoz ha exclamat que "no, per déu, de cap manera" i ha dit no tenir "explicació comprensible" a la seva imputació.

La major part de les preguntes dels diputats de la comissió s'han centrat en si, com a alcalde, va planificar o va intermediar en l'adjudicació i modificació d'usos de terrenys públics.

Muñoz ha assegurat que les decisions en matèria urbanística les prenien la comissió corresponents i el ple de l'Ajuntament, "una cosa que és així en qualsevol ajuntament de Catalunya", ja que com a alcalde tenia una "visió global", però no de la "gestió quotidiana i del dia a dia de qualsevol tema".

"Naturalment la regidora corresponent m'informava, però una altra cosa és el procés", ha dit. De Luis García ha explicat que són "amics" des de "fa molts anys.