El president d'ERC, Oriol Junqueras, va dir ahir que només pactaria amb la guanyadora de les eleccions a Barcelona, Ada Colau, si s'adheria al pacte pel full de ruta per la independència. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Junqueras va explicar que posarien com a condició per pactar amb Colau el seu "compromís pel país" que passava per la seva adhesió al full de ruta per la independència. Va esmentar que també volia un compromís amb els canvis econòmics, socials i ètics que Catalunya necessitava.

Junqueras va assegurar que reeditar un govern tripartit a l'Ajuntament de Barcelona amb BComú i PSC era molt difícil perquè "estan molt allunyats" dels socialistes, sobretot en el tema de la independència. Junqueras va reconèixer que alguna vegada havia xiulat l'himne espanyol, va dir que entenia que la gent ho fes i que rebutgés els símbols que consideraven no compartits, tot i que creia que "és millor no fer-ho" perquè els símbols representaven els sentiments de moltes persones. En un altre ordre de coses, el líder d'ERC va reiterar que estaven negociant actes comuns durant la campanya electoral, en la seva obertura i el seu tancament amb altres formacions sobiranistes.

L'advertència

El Govern espanyol va advertir ahir la futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no respectar les lleis la situaria "fora de la democràcia" i, davant la seva amenaça d'incomplir alguna norma, va considerar que "això s'haurà de veure i caldrà veure fins on la condueix". Va ser el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, que, en una reunió amb periodistes al Palau de la Moncloa, va llançar aquesta advertència a Colau davant les seves declaracions en les quals va avançar que desobeirà les lleis que li semblin injustes. Ayllón va considerar "una gran irresponsabilitat" fer una declaració d'aquest tipus i li va recordar que Espanya era una democràcia que tenia lleis aprovades per majoria tant al Parlament nacional com el Parlament de Catalunya.

"Són normes elegides per la majoria i absolutament democràtiques", va reiterar, abans de precisar que qui determinava en una democràcia si les lleis eren justes o injustes eren els tribunals de Justícia. Quan un càrrec no compleix la llei, se surt de la democràcia i es converteix en "antidemòcrata", va insistir Ayllón, que va emplaçar a comprovar en el futur com actuava Colau: "Això que desobeirà, s'haurà de veure, i caldrà veure fins on la condueix".

Més reaccions

El diputat al Parlament de la CUP David Fernàndez va assegurar que no veia el seu partit entrant al govern municipal de Barcelona i es va mostrar més partidari d'arribar a "acords puntuals" amb la guanyadora de les eleccions, Ada Colau. En declaracions a Els Matins de TV3, Fernàndez va destacar les seves simpaties cap a Colau i va subratllar que un canvi de cicle polític en l'àmbit metropolità "era imprescindible". El dirigent de la CUP va rebutjar completament que la victòria de la cap de llista de Barcelona en Comú "deixi tocat de mort el procés sobiranista".

Per la seva banda, el president del grup del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, va instar Colau, a "complir la llei" i li va demanar que no assumís el paper d'"alcaldessa justiciera".