L'exdiputat socialista Luis García, presumpte cervell de la trama del cas Pretòria, va precisar ahir que només havia tingut relació amb els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta en dues operacions immobiliàries i va negar que aquest vincle obeís a una «sociovergència». Luis García, conegut com a «Luigi» i que afronta vuit anys de presó pel cas Pretòria, va comparèixer davant la comissió d'investigació del Parlament sobre corrupció i frau fiscal, després dels exalts càrrecs de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, també imputats en aquesta trama. A preguntes de la diputada de la CUP Isabel Vallet, Luis García va puntualitzar que la seva única relació amb Alavedra i Prenafeta es limitava a dues operacions immobiliàries, «una derivada de l'altra», que s'investigaven en el cas Pretòria, i va afegir que posteriorment no havia tornat a tenir tracte amb ells.

«Ni he fet negocis amb ells ni hi ha hagut sociovergència», va afirmar l'exdiputat socialista, que també va negar que hi hagués un «pacte de silenci» sobre aquest cas. Luis García va reconèixer que havia tingut una «relació professional» amb l'empresari Carles Sumarroca, pròxim a la família Pujol, però va insistir que havia dut a terme projectes econòmics amb tota mena d'empreses, de les més importants del país. «Si d'això en diu sociovergència... però aquesta no és la meva conducta», va afegir l'exdiputat socialista.

Nega pressions

Va insistir durant la seva compareixença en què mai havia exercit pressions polítiques per aconseguir requalificacions urbanístiques que beneficiessin els seus projectes immobiliaris, principalment a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l'exalcalde del qual, Bartomeu Muñoz, també està imputat pel cas Pretòria. En aquest sentit, va assenyalar que en el projecte que la xarxa investigada a Pretòria havia portat a terme a Santa Coloma de Gramenet «s'ha perdut una pila de diners», entre altres qüestions perquè l'administració havia obligat a construir 500 habitatges de lloguer social per a joves, poc rendibles.

Luis García també va negar que cobrés vuit milions d'euros en comissions irregulars per la seva mediació en els projectes investigats en el cas Pretòria i va defensar que aquesta quantitat econòmica va ser «molt menor» i estrictament legal.