El Parlament va aprovar ahir la Llei de Formació Professional amb l'objectiu de millorar la qualificació de les persones, la competitivitat de les empreses i les oportunitats d'ocupació, perquè estiguin adaptades a la nova realitat econòmica i permetin "definitivament" sortir de la crisi. El text de la nova norma elaborat en ponència pel tràmit d'urgència a partir del projecte de llei del Govern ha estat aprovat amb el suport del 89 % de l'arc parlamentari, amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, el PPC i Ciutadans, mentre que ICV-EUiA ha votat en contra i la CUP s'ha abstingut.

Les novetats

Així, la nova Llei de Formació Professional incrementa l'oferta formativa i l'adequa a la nova realitat econòmica, a més d'establir una xarxa d'un centenar de centres que ofereixin la formació de forma integrada, és a dir, no només la formació educacional inicial, també la destinada a la incorporació al món laboral.

"És una llei postcrisi per poder sortir definitivament de la crisi (...) i per donar resposta a la competitivitat, al canvi d'economia, a les persones que han acabat la formació i no troben feina i als quals l'han perduda. Hi haurà més oferta formativa que garanteixi més l'ocupació", va explicar en declaracions als mitjans als passadissos del Parlament la consellera d'Educació, Irene Rigau, després d'aprovar-se la llei. La normativa, que ha de desplegar-se en els pròxims tres anys, preveu la creació de l'Agència Pública de la Formació Professional per integrar les diferents modalitats de formació professional. Aquesta Agència tindrà un òrgan de governança "ampli" en el qual Generalitat, patronals, sindicats i cambres de comerç puguin participar en la "detecció de necessitats, en la proposta d'accions i en la planificació".

"(Amb aquesta llei) Ens situem en bona posició per adaptar-nos al mercat laboral i als sectors emergents", va afegir la titular d'Educació. Els grups que van donar el seu suport a la llei van coincidir a destacar que es tractava d'un instrument per lluitar contra la "desigualtat", promoure la igualtat d'oportunitats, accedir al mercat laboral i potenciar la competitivitat de l'economia catalana.