La jutgessa investiga treballs facturats per les dones d'Oriol Pujol i David Madí

La Fiscalia ha apreciat indicis de "falsificació documental" en els pagaments presumptament irregulars

06.06.2015 | 09:05
La dona d´Oriol Pujol, Anna Vidal, en una imatge d´arxiu.

La jutgessa que instrueix el "cas ITV" ha obert una investigació pels ingressos presumptament irregulars que van percebre Anna Vidal, dona de l'exdiputat de CiU Oriol Pujol, i Sandra B., esposa de l'exsecretari de Comunicació de CDC i del Govern català David Madí, del productor televisiu Oriol Carbó que administra l'empresa Triacom Audiovisual i que, entres altres, va aconseguir la contractació del programa El gran dictat. La titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha obert una investigació a petició de la Fiscalia, que ha apreciat indicis de "falsificació documental" en aquests presumptes pagaments irregulars, en els quals, segons la seva opinió, "se segueix la mateixa dinàmica que en la causa principal de les ITV, malversació i/o prevaricació". La nova investigació es basa en un informe que el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va lliurar a la jutgessa, en el marc de la causa en la qual manté imputat l'exdiputat de CiU Oriol Pujol per suborn i tràfic d'influències, acusat de cobrar d'empresaris del sector per usar la seva influència política per afavorir els seus interessos.

Hisenda conclou que, entre el 2008 i el 2009, les esposes d'Oriol Pujol i David Madí van cobrar fins a 105.560 euros per treballs suposadament ficticis i obsolets d'Oriol Carbó, productor televisiu els ingressos del qual provenen la majoria de la societat TRIACOM Audiovisual, que al seu torn es nodreix principalment de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, sosté l'informe. El Servei de Vigilància Duanera va citar com a imputats a final de l'any passat Oriol Carbó -que va ser gerent de Catalunya Ràdio i de Televisió de Catalunya fins a l'any 2000- i a Anna Vidal per interrogar-los, encara que es van negar a declarar.

En el seu escrit, el fiscal Anticorrupció recorda a més que els tres acusats "van rebutjar aportar la nombrosa documentació" que els va requerir Vigilància Duanera, per això demana a la jutgessa que l'hi reclami "per tal de conèixer l'autèntica relació comercial existent" entre els implicats.

Les peticions

El fiscal demana a la jutgessa que requereixi als implicats i a la Corporació de Mitjans Audiovisuals documentació relativa als contractes entre les empreses d'Oriol Carbó i TRIACOM Audiovisual i d'aquesta productora amb Televisió de Catalunya. Els documents reclamats inclouen les operacions entre TRIACOM i la Corporació, la forma de cobrament emprada per a la liquidació de les factures i la còpia dels "contractes i pressupostos" subscrits entre les dues entitats. El ministeri públic també sol·licita altres documents, entre ells, la descripció de les operacions comercials entre les empreses de Carbó i la dona de David Madí i la còpia dels contractes i els mitjans materials de cobrament.

L'escrit del ministeri públic recorda que el Servei de Vigilància Duanera "posa en dubte els serveis" prestats per les esposes de Madí i de Pujol, "tant pel seu contingut com per la seva utilitat" i assenyalen que les societats d'Oriol Carbó estan domiciliades a la casa del productor televisiu. Al seu torn, afegeix la Fiscalia, "TRIACOM Audiovisual va rebre la major part dels seus ingressos de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'ens públic que gestiona els serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat".

D'una altra banda, la magistrada ha citat a declarar de nou com a imputat per al pròxim dia 15 l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, imputat per tràfic d'influències en el "cas ITV", l'interrogatori del qual va ser sol·licitat per la seva pròpia defensa. L'advocat de Josep Tous va demanar que tornés a prestar declaració, perquè tingués l'oportunitat d'explicar les gestions que va realitzar amb diferents operadors de les ITV, amb això pretén demostrar que l'imputat, que va ser contractat per la Generalitat per pacificar el sector, no només va tractar amb els empresaris implicats en la trama. Tous prestarà declaració a la llum d'un informe ampliatori que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -que va investigar el cas mentre Oriol Pujol va ser aforat- va encarregar a Vigilància Duanera perquè analitzés els contactes de Josep Tous amb els diferents operadors del sector de les ITV.

El nou informe sosté que dels correus electrònics, escrits i documents trobats en l'ordinador de l'exnúmero 2 de la Diputació de Barcelona, així com les seves converses telefòniques intervingudes, se'n desprèn "clarament" que l'imputat "defensa els interessos particulars" de Certio, societat administrada per un empresari que presumptament va pagar comissions a la trama de les ITV.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema