El president de la Generalitat, Artur Mas, explica en una entrevista al diari italià El Corriere della Sera que continua esperant del govern espanyol un acord que permeti als catalans "votar la relació que volen tenir amb l'Estat espanyol" i solucionar així l'encaix amb Espanya. Però si això no és possible "la declaració unilateral d'independència (DIU) continua guardada a l'últim calaix del meu escriptori". Mas es mostra més partidari d'un procés com l'escocès, "però si no hi ha cap altra opció, és allà esperant". Mas desvincula el procés català del de la Lliga Nord perquè, encara que la situació econòmica és important en els dos casos, en el català hi ha en risc "la llengua i la identitat".

El president de la Generalitat assegura en l'entrevista que "si Madrid vol que Catalunya romangui dins d'Espanya", l'única condició que posarà és que "cridin els catalans a les urnes amb un referèndum per escollir el tipus de relació que ha d'existir entre Catalunya i Espanya".

El cap de l'Executiu insta el govern espanyol a "negociar" i defensa que la prioritat catalana és seguir "un camí cívic i democràtic com els escocesos" per decidir el futur del país. Però alerta que "la declaració unilateral d'independència és l'últim sobre tancat en l'últim calaix del meu escriptori". "No volem utilitzar-lo, però, si no hi ha altra possibilitat, aquest sobre és allà, a l'espera", afirma, i no s'hi pot renunciar d'entrada.

L'entrevista és el resultat d'una taula rodona que el president Mas va mantenir divendres a Milà amb un grup de periodistes del diari a la històrica seu de Via Solferino, durant la visita que va fer a la ciutat amb motiu de la participació de Catalunya a l'Expo in città del'Expo Milano 2015.

El president deixar clar que "identificar la nostra proposta amb les idees de la Lliga Nord és un error: per nosaltres els temes econòmics i fiscals també són importants, però cap italià ha de patir pensant que la seva llengua o la seva identitat estan en perill".

Durant la conversa, el cap de l'Executiu lamenta el fet que "l'Estat espanyol dóna una resposta judicial a les nostres demandes polítiques", i recorda que, contra ell mateix, el govern espanyol ha presentat quatre querelles que poden comportar penes de presó. "Espanya diu: no hi ha res per discutir, et detindrem i t'enviarem a la presó. La manca de comunicació és tal que ara volen una llei per castigar que es xiuli l'himne nacional". El president es mostra astorat que en aquest context de falta de diàleg, falta de propostes i falta de solucions al dèficit fiscal, els governants espanyols "se sorprenguin que en un estadi ple de bascos i catalans es xiuli l'himne espanyol".

En aquesta línia, Artur Mas recorda que "durant trenta anys els catalans han ofert suport al govern espanyol a canvi d'anar incrementant el nivell d'autonomia" i que, mentre els necessitava, "ens va donar alguna cosa", però que quan han pogut continuar sense el suport dels catalans "novament recuperen el que mai han acabat de cedir del tot". "Per exemple, l'Estat hauria de permetre el referèndum d'autodeterminació de Catalunya, però, si guanyem, nosaltres ens hauríem de comprometre a seguir aportant recursos a l'Estat espanyol. Això ho signo ara", subratlla.

Malgrat que Catalunya ha avançat en el context de l'Estat central, Mas argumenta que "avui en dia ja no és suficient" i que el nou camí que es vol obrir no només el reclama la Generalitat, sinó "dos terços del Parlament català escollit el 2012, el 95% dels municipis i un milió i mig de persones que durant tres anys cada 11 de setembre han omplert els carrers per reivindicar l'autodeterminació".