Saps què és una «catàfora?»

L'examen de castellà de la selectivitat obre amb una pregunta que ha sorprès. La sabries respondre?

09.06.2015 | 19:39

CAT-ESi alguna paraula no oblidaran la majoria d'alumnes que avui han fet l'examen de selectivitat a Catalunya, aquesta és catàfora, una figura literària de la qual havien d'explicar la definició en l'examen de Llengua castellana i literatura, i que ha provocat centenars de consultes a internet.

La pregunta sobre aquesta expressió també ha aconseguit convertir-se en objecte de broma a Twitter, on els comentaris han anat des del desconeixement més absolut, amb queixes i burles, a altres en els quals alguns alumnes es preguntaven com podia ser que sorprengués tant la catàfora, quan forma part del temari de Batxillerat.

"Defineixi breument, en un màxim de trenta paraules, el terme catàfora i aporti un exemple que aclareixi la seva definició", era una de les moltes qüestions que han hagut d'afrontar avui els més de 32.000 alumnes matriculats a la selectivitat.

La catàfora és una figura literària que s'utilitza per anticipar part del discurs que encara no s'ha enunciat o esmentat, de l'estil d'"això és el que passa: que suspendràs".

"Difícil", "una mica complicat, si es compara amb altres anys", "alguna cosa m'ha costat" i "no era fàcil" són alguns dels comentaris recollits a la sortida de la primera prova de la selectivitat a les aules habilitades al campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra.

Segons un dels alumnes consultats, Dani, l'opció "notablement" més senzilla ha estat la B, en la qual havien d'afrontar textos de Mohammad Yunus sobre els pobres i el capital, mentre que en l'opció A calia comentar un text de l'obra de Luis Sepúlveda "Historia mínima".

En l'examen de Llengua catalana i literatura, "una mica llarg", segons diverses alumnes d'una escola barcelonina, els textos han estat un fragment de la novel·la de Maria Àngels Anglada "El violí d'Auschwitz", i un text de "Novel·les de ciència. La ciència i la tecnologia en la literatura", de Miquel Barceló.

Respecte a les lectures que s'havien de preparar per a la prova, se'ls ha preguntat per "El Cafè de la Granota", de Jesús Moncada -opció A-, i per "El Cafè de la Marina", de Josep Maria de Sagarra -B-, on havien de respondre amb un test de 'veritable' o 'fals'.

En la part comuna d'aquesta prova, de reflexió lingüística, i en els exercicis 3.2, 3.3 i 3.5, alguns alumnes han assenyalat com a negatiu el fet que les qüestions no contestades tenen un descompte de 0,1 punts, cosa que no ha succeït en l'examen de Llengua castellana.

Fonts de la Secretària d'Universitats han precisat que aquesta decisió s'ha pres "pel tipus de pregunta", de test, però no suposa un canvi en els criteris de correcció de les proves de selectivitat.

Els exàmens de selectivitat continuaran demà, dimecres, amb les proves d'Història o Història de la filosofia, Llengua estrangera, Ciències de la terra i del medi ambient, Disseny i Matemàtiques aplicades a les ciències socials, al matí, i a la tarda es realitzaran els d'Electrotècnia i Història de l'art.

L'últim dia de les proves, dijous, dia 11, estan programades les de Geografia, Física, Dibuix tècnic, Llatí, Matemàtiques, Biologia, Cultura audiovisual i Grec i, a la tarda, les de Literatura catalana i Tecnologia industrial.

En total, hi ha 150 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de secundària distribuïts en 18 poblacions catalanes, i els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 26 de juny per Internet al portal https://accesnet.gencat.cat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


Comín, Montserrat i Collboni defensen junts a Brussel·les la candidatura de Barcelona per acollir l´EMA

Comín, Montserrat i Collboni defensen junts a Brussel·les la candidatura de Barcelona per acollir l´EMA

Tots els representants han destacat que la capital catalana està «preparada» per esdevenir la seu...

ÀUDIO | Publiquen la declaració de Trapero davant la jutge Lamela

ÀUDIO | Publiquen la declaració de Trapero davant la jutge Lamela

El major dels Mossos: «el dispositiu estava preparat però la secretària no volia sortir si no era...

La patronal rebaixa dues dècimes el creixement pel procés

La patronal rebaixa dues dècimes el creixement pel procés

La CEOE alerta que la situació política a Catalunya ha provocat un impacte al sector financer · La...


Pastas Gallo s´afegeix a l´èxode amb el trasllat de la seva seu a Còrdova

Pastas Gallo s´afegeix a l´èxode amb el trasllat de la seva seu a Còrdova

«Necessitem operar en un ambient d'estabilitat i amb vista a garantir els interessos dels clients,...

Exceltur diu que el turisme català pot perdre 1.700 milions si augmenta la tensió

Exceltur diu que el turisme català pot perdre 1.700 milions si augmenta la tensió

L'agrupació estatal calcula que si la situació persisteix el sector turístic seguirà creixent...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema