El portaveu del Govern, Francesc Homs, va evitar interferir en el debat intern d'UDC per la consulta del 14 de juny, a l'hora que va ironitzar sobre la petició de Vox a la justícia perquè escorcollés el despatx del president Artur Mas a la recerca d'una declaració unilateral d'independència. En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Homs va respondre a les preguntes dels periodistes sobre les conseqüències de la consulta del 14 de juny d'Unió en el gabinet d'Artur Mas amb la mateixa idea: "Com a Govern, no ens pronunciem en un debat intern d'un partit polític".

D'aquesta manera, el portaveu del Govern va dir que tampoc sabia si la consulta de diumenge que ve, en la qual la militància votarà "sí" o "no" a la proposta de full de ruta de la direcció d'UDC, suposaria un abans i un després en el procés sobiranista, ni si implicaria canvis en l 'executiu de Mas, que té tres consellers d'UDC: Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí. Homs va admetre que hi havia "vasos comunicants" entre partits i el Govern però, en tot cas, va asseverar que a l'executiu català "no li correspon pronunciar-se" sobre debats interns de formacions polítiques, encara menys quan no s'ha produït el resultat de la votació.

La petició

També Homs va descartar que hi hagués "un factor nou" en els plantejaments del president català en el procés sobiranista després que el cap de setmana passat el líder de CiU afirmés en el diari italià Corriere della Sera que "la declaració unilateral d'independència està sempre aquí, en l'últim sobre de l'últim calaix" del seu despatx i com a última alternativa. El portaveu va aclarir que l'al·lusió al calaix era una "metàfora" i es va mofar de la formació Vox, que ahir va anunciar que havia presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un escrit sol·licitant que es reclamés a Mas la declaració unilateral i, en cas que no la lliurés, s'ordenés escorcollar el seu despatx. "Pensava que era una broma però es veu que ho han demanat seriosament", va ironitzar Homs, que va avisar, de broma, que potser al costat de la declaració unilateral també es trobarien al calaix "els gripaus que s'empassa" el president.

En un comunicat, Vox va assegurar que havia sol·licitat al TSJC diligències urgents d'instrucció per requerir a Mas a què lliurés la declaració unilateral d'independència que "guarda al calaix de la taula del seu despatx".