Moviment d'Esquerres (MES), que és un dels partits que agrupen els socialistes escindits del PSC, rellevarà aquest mes Jordi Martí com a portaveu en considerar "incompatible" que hagi acceptat un càrrec en el futur govern municipal d'Ada Colau sense consultar abans amb la formació. Segons indica MES en un comunicat, la decisió de Jordi Martí d'acceptar la proposta de la futura alcaldessa, Ada Colau, i ser el nou gerent de l'Ajuntament de Barcelona "és exclusivament personal i de caràcter professional", amb la qual cosa "mai no ha format part de les negociacions en curs" amb vista a la constitució del nou consistori sorgit després de les eleccions municipals. MES, que va concórrer en aquests comicis en coalició amb ERC i dins de la candidatura encapçalada per Alfred Bosch, explica que segueix sent "part activa" de les negociacions amb la candidata més votada, que és la cap de llista de Barcelona en Comú, Ada Colau, amb la finalitat d'"aconseguir un pacte de governabilitat i estabilitat per a un ajuntament progressista".

Després de precisar que els seus dos negociadors són Gemma Sendra i Pere Almeda, Moviment d'Esquerres (MES) expressa el seu "respecte" per la decisió de Martí d'acceptar un càrrec dins de l'equip de la futura alcaldessa Ada Colau, si bé subratlla que es tracta d'una decisió "exclusivament professional". Una pròxima reunió de la direcció de MES "tractarà la incompatibilitat" d'aquesta decisió "amb la seva pertinença" a la cúpula d'aquesta formació política, en la qual fins ara ell ocupava el càrrec de portaveu, indica el comunicat.

ERC, per la seva banda, ja va indicar dimarts que la decisió de Jordi Martí estava "desvinculada" de la negociació sobre el nou govern municipal, i que aquesta última prosseguia per les vies normals. Fonts d'ERC consultades no van ocultar, de tota manera, el seu malestar i decepció pel fet que Martí optés per no consultar la candidatura municipal la seva intenció d'acceptar l'oferta de Colau.

Aquest malestar, van afegir les mateixes fonts, ja havia estat transmès a MES, els seus companys de coalició, cosa que va provocar la immediata reacció d'un dels principals dirigents de MES, l'exconseller i actualment eurodiputat Ernest Maragall. Maragall va dir a Twitter que "les solucions professionals/personals són incompatibles amb el projecte col·lectiu. Adéu Jordi, MES mira lluny (i treballa) per a l'acord de les esquerres per Barcelona".

La negociació

Dissabte Ada Colau serà escollida alcaldessa de Barcelona. ERC, PSC i la CUP encara no han decidit el sentit del seu vot i les negociacions amb els dos primers continuen obertes amb l'horitzó d'un pacte estable. La líder de BComú no anunciarà fins demà el resultat d'aquests contactes perquè vol esgotar abans les opcions d'un pacte de govern. Des que va guanyar les eleccions, Colau no ha descartat en cap moment governar en solitari.