La futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert a Amadeu Recasens, exdirector de l'Escola de Policia de Catalunya, on es formen els Mossos d'Esquadra, ser el nou gerent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. L'oferiment no ha estat confirmat per fonts de Barcelona en Comú consultades, encara que el mateix Recasens va afirmar ahir en declaracions a El Periódico de Catalunya que havia rebut la proposta i que encara no havia pres una decisió sobre això. Recasens substituiria en el càrrec de gerent de seguretat i responsable de la policia municipal Joan Delort, amb el qual va coincidir en el Departament d'Interior de la Generalitat i que ha anunciat que marxarà de l'ajuntament avui, abans fins i tot que Colau sigui investida com a nova alcaldessa.

Amadeu Recasens, de 59 anys, és catedràtic de Dret per la Universitat de Barcelona i diplomat en Criminologia. Actualment està donant classes de criminologia a la Universitat de Porto (Portugal). Durant vuit anys va ser director de l'Escola de Policia de Catalunya, on es formen els mossos d'esquadra i els guàrdies urbans, a Mollet del Vallès, nomenat pel conseller Xavier Pomés, en els governs de CiU, encara que va continuar amb el primer tripartit.

També va ser comissionat del Centre d'Estudis de Seguretat i director general de Modernització de l'Administració, càrrec que va ocupar entre el 2007 i el 2011, quan Joan Ortega el va cessar. Recasens també va ser, entre el 1994 i el 1996, director d'Anàlisis i Prospectiva de la Secretaria d'Estat amb el ministre socialista Juan Alberto Belloch. Coautor del Codi d'Ètica Europeu de la Policia el 2001, també ha exercit d'assessor en polítiques públiques de seguretat en alguns països sud-americans.

La negociació

L'alcaldable d'ERC per Barcelona, Alfred Bosch, va assegurar ahir que, "de moment", Esquerra no té en compte "entrar al govern de Barcelona", encara que veu possible un "acord d'estabilitat o governabilitat" i fins i tot votar a favor de la investidura d'Ada Colau (BComú) com a alcaldessa. Per la seva banda, la federació de Barcelona de CDC va assegurar que faria una oposició "honesta però contundent" i "allunyada del populisme i el sectarisme demostrat durant la campanya per Barcelona en Comú".