Els tres consellers d'Unió abandonaran el Govern que presideix el convergent Artur Mas després de rebutjar l'"ultimàtum" de CDC perquè s'adhereixi a una llista independentista amb vista al 27S, encara que UDC evita fer el pas de trencar la federació i garanteix l'estabilitat parlamentària de l'executiu català.

La direcció d'Unió ha celebrat avui una reunió de tres hores per abordar la resposta a l'ultimàtum de CDC per decidir-se sobre si se suma al full de ruta a favor de la independència, que Convergència va acordar amb ERC i les entitats sobiranistes amb vista a un avançament electoral el 27 de setembre.

"La sortida del Govern és per coherència i no vol trencar la federació de CiU", ha subratllat en roda de premsa el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que ha recalcat que la decisió d'avui no afecta CiU en altres esferes com el Congrés dels Diputats i els ajuntaments.

No obstant això, el democratacristià no ha concretat amb quin format es presentarà Unió a les eleccions catalanes ni quin futur immediat veu per una federació amb plantejaments diferents sobre el procés sobiranista.

Espadaler ha assegurat que el president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, ja ha estat informat de la decisió "majoritària" de la direcció d'Unió, per la que marxaran del Govern la vicepresidenta, Joana Ortega, el propi Espadaler, com a titular d'Interior, i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

A l'espera que Mas, que reuneix aquesta nit l'executiva de CDC, faci efectiva la sortida dels consellers democratacristians, Ortega ha decidit ja que abandonarà tots els seus càrrecs polítics -és també vicepresidenta de l'executiva UDC- i quedarà com a militant de base.

La sortida dels consellers, que també afecta altres càrrecs d'UDC en el Govern com secretaris i directors generlas, s'ha adoptat al comitè de govern sense unanimitat, amb 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions.

Els vots contraris són del sector independentista d'UDC, que encapçala Antoni Castellà, que ha rebutjat deixar el seu càrrec de secretari d'Universitats de la Generalitat, desoint una proposta de la direcció d'UDC que ell veu com una "greu irresponsabilitat".

Castellà ha asseverat que ni ell ni altres representants del sector crític contribuiran amb la seva sortida del Govern a fer "xantatge" o a "pressionar" el president Artur Mas perquè renunciï a la independència: "Ens mantindrem ferms", ha recalcat.

De la seva banda, a Twitter, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha retret a CDC que no hi hagi hagut diàleg per intentar encaixar els diferents plantejaments dels dos socis de federació i ha manifestat el seu suport al secretari general d'UDC.

En la mateixa línia, Espadaler ha lamentat les "formes" de CDC per llançar un "ultimàtum" al qual, no obstant això, han donat resposta abans del termini exigit -dissabte-.

Però el secretari general d'UDC i de CiU no ha clarificat si en les pròximes eleccions catalanes Unió concorrerà per separat.

Preguntat per la possible llista transversal del president català sense les sigles de CiU, Espadaler ha dit que "ni es veu ni es deixa de veure" dins de la mateixa, perquè ha assegurat que desconeix el projecte, per això UDC esperarà que es concreti l'escenari del 27S per prendre una decisió.

En tot cas, el número dos d'UDC ha assegurat que el seu partit donarà suport al govern de la Generalitat "fins a l'últim dels dies d'aquesta legislatura", tant si s'acaba el 27 de setembre com més tard, ha recalcat.

Espadaler ha insistit que UDC no vol trencar la federació de CiU i ha assenyalat que en les seves converses amb els dirigents de CDC ha apreciat "una voluntat de les dues parts" de què això no succeeixi.

En aquest sentit, ha assegurat que la decisió no afecta el grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, que seguirà dirigint Josep Antoni Duran i Lleida fins a les eleccions generals.