El comitè de govern d'UDC es reunirà avui per analitzar la situació després de l'ultimàtum de CDC als democristians perquè decideixin amb "caràcter imminent" si volen compartir llista en les eleccions del 27-S amb un programa "clar i explícit" a favor de la independència de Catalunya. UDC va fer aquest anunci després de l'advertència dels seus socis de federació a última hora de dilluns, un debat que el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va situar en "l'àmbit dels partits", però no va tancar la porta a possibles canvis a l'Executiu català, en què hi ha tres consellers d'Unió. El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va obtenir dilluns el mandat del comitè de govern de la formació per negociar amb CDC i es va comprometre a donar compte d'aquestes converses davant l'executiva, un cop s'haguessin produït els contactes.

De fet, Espadaler i el vicesecretari general d'UDC, Antoni Font, es van reunir dilluns mateix amb el coordinador general de CDC, Josep Rull, i el vicesecretari general de CDC, Lluís Corominas, per abordar l'encaix dels fulls de ruta democristiana i convergent en el procés sobiranista. Una trobada que es va produir després que l'executiva d'UDC aprovés negociar només amb CDC la proposta avalada per la militància en la consulta interna, amb els vots en contra dels dirigents crítics, que tenen previst obrir converses al marge de la direcció per sumar-se al full de ruta en comú de CDC, ERC i les entitats sobiranistes.

Després d'aquesta reunió, Rull va instar Unió al fet que, "amb caràcter imminent" i abans de dissabte, respongués si volien compartir llista en les eleccions catalanes del 27-S, a les quals Convergència acudirà amb un programa "clar i explícit" a favor de la independència. En la conferència de premsa posterior a la primera reunió de l'Executiu català després del desacord entre CDC i UDC, Homs va assegurar que al Consell Executiu no s'havia parlat d'aquest assumpte, perquè s'havia considerat que no era l'espai per fer-ho. Davant les reiterades preguntes sobre la crisi en el si de CiU, Homs va admetre que no podia ser "categòric en dir que no passa res en l'entorn" del Govern perquè "és evident -va dir- que hi ha un debat molt viu i intens" que, segons va recalcar, va començar al desembre de 2013 quan es va pactar la pregunta del 9-N. Però Homs va garantir que en la reunió del Govern no s'havia parlat de la crisi a CiU: "No perquè siguem marcians, sinó perquè no era el lloc on s'ha de dirimir aquesta discussió".

El futur

El conseller no va concretar si el president català i de CiU, Artur Mas, intervindrà en el conflicte per conversar amb el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, o amb el secretari general democristià, el conseller d'Interior Ramon Espadaler, qui sí que es va reunir amb el coordinador general de CDC, Josep Rull. Preguntat per si l'executiu estava preparat per a un possible canvi precisament a la cartera d'Interior, Homs va assenyalar que quan un estava en un govern per "definició" estava en una situació de "provisionalitat". "A partir d'aquí, quan hi hagi novetats a qui correspongui ja se li comunicarà", va afegir el portaveu d'un govern amb tres consellers democristians, tots ells alineats amb Duran: la vicepresidenta Joana Ortega i els consellers Josep Maria Pelegrí i Ramon Espadaler.

Davant el conflicte a CiU, Homs va apuntar, així mateix, que no havia afectat de moment a la majoria del Parlament que sustentava al Govern, és a dir, al grup parlamentari de CiU i d'ERC. En aquest sentit, va indicar que "tot el Govern" estava compromès amb la "preparació de les estructures d'Estat", perquè formava part dels compromisos de CiU per a la legislatura, i va puntualitzar que si aquests procediments s'havien de fer amb diàleg amb l'Estat -com exigeix UDC- "dependrà en el moment de l'execució".

En aquesta línia, el Govern va aprovar els decrets de creació de tres noves delegacions internacionals a Portugal, el Marroc i el Vaticà, amb el que el govern català disposarà d'un total de deu representacions a l'estranger.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va reclamar que la possible "crisi" en la relació entre CDC i UDC no generi "més inestabilitat i pertorbacions" en el Govern. En roda de premsa al Parlament, Lucena va expressar el seu "màxim respecte" a la "vida interna" d'un partit "amb tanta història i un paper central en el catalanisme contemporani" com Unió, però va subratllar "la importància que tindria evitar introduir més inestabilitat i pertorbacions en el Govern". I és que l'"estabilitat" és un element "fonamental" de tot govern, encara que va lamentar que l'executiu català estigués "contínuament sacsejat" en un "viatge a no sé on".

El portaveu parlamentari d'ERC, Oriol Amorós, també es va referir a les discrepàncies internes de Convergència i Unió a propòsit de la independència i va subratllar que el seu partit "no té la intenció de furgar en la ferida de ningú". Sobre una hipotètica sortida dels consellers democratacristians del Govern, va opinar que seria "estrany" que es produís a tres mesos vista del 27-S. "No ens semblaria positiu per al país que ningú obrís cap mena de crisi", va asseverar. A més, Amorós va donar "ànims" als crítics d'UDC i els va oferir "mà estesa per col·laborar" tot deixant clar que no és la intenció d'ERC "pescar ningú perquè vingui al nostre partit, en això no ens hi posarem", segons va dir.

Per la seva banda, els portaveus parlamentaris del PPC i de Ciutadans (C's) van criticar que la Generalitat obrís tres noves delegacions internacionals al Vaticà, Portugal i el Marroc, per la despesa que suposaven i a causa de la situació econòmica "delicada" que té la Generalitat. Els dos portaveus van carregar així contra aquesta mesura de política exterior del Govern.