Dos dels delegats dels serveis territorials de la Generalitat a Girona es van posar del costat sobiranista en la pregunta interna d'Unió. Tant Vicenç Estanyol, delegat d'Agricultura, com Isabel Ruiz, delegada de Justícia, van participar en l'acte que va portar la presidenta del Parlament i exconsellera Núria de Gispert a Girona per demanar el "no" a la pregunta de la direcció democristiana. Aquest fet afegeix incertesa al relleu que es produirà en les conselleries, però que podria no veure's traslladat a l'estructura territorial. A més de Ruiz i Estanyol, Unió compta amb Assumpció Rodríguez Vilert com a delegada de Governació, lloc en el qual va substituir la plenipotenciària regidora de Girona, Isabel Muradàs.

El poder institucional cristianodemocrata també s'allarga amb la representació al Parlament dins la llista de CiU. És el cas de Xavier Dilmé i d'Elena Ribera. Tots dos van sortir escollits en les eleccions de 2012 i són els que hauran de mantenir l'estabilitat del govern de Mas malgrat la sortida de tres consellers.

Elena Ribera va ser delegada territorial de Justícia a Girona (2000-2002) i posteriorment directora general Justícia Juvenil a més de diputada al Parlament el 2003 i 2006. Xavier Dilmé va ser diputat el 2006 i ha tingut una llarga carrera com a regidor a l'Ajuntament de la Bisbal. De fet, fa pocs dies que va deixar el càrrec després d'haver estat al consistori entre 1990 i 2015, només amb el parèntesi del mandat de 1999 a 2003, quan no va tenir cadira a la corporació bisbalenca.

Porbablement la figura que més poder atorga a Unió és la presidència de la Diputació, que exerceix Joan Giraut, a més de tres representants provincials més: Antoni Guinó, Josep Blanch i Jaume Torramadé. CiU té 15 diputats provincials en el mandat que acaba ara i en tindrà 14 en la pròxima corporació provincial. El mateix Giraut va considerar dimarts que aquest enfrontament entre CDC i UDC no afectarà el futur de la institució. "El tema del procés nacional segueix un altre camí que ja es resoldrà per si mateix, no té per què interferir en els pactes sobre la presidència de la Diputació", va opinar Giraut.

De fet, Unió continuarà tenint un important pes a les comarques gironines mercès als seus més de 130 regidors aconseguits en les darreres eleccions. Es tracta del 15% dels 853 representants que va obtenir la federació nacionalista. En les últimes municipals i després dels pactes, UDC compta amb 17 alcaldies, a les quals en caldrà sumar una més a final de mandat quan Albert Gómez sigui alcalde de Palafrugell. A aquestes 18 batllies són també el 15% de les que actualment té la federació de CiU.

El poder local emergent

També entre els càrrecs locals destaca el cas de Miquel Rovira, regidor de CiU a Ripoll i que ha exercit la presidència del Consell Comarcal del Ripollès en el darrer mandat i que fins ahir era previsible que tornés a repetir en el càrrec. Entre els alcaldes destaquen dos noms que han agafat més pes en la direcció d'Unió: l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frías, i l'alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, que han revalidat àmpliament les seves majories.