El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va afirmar ahir, després de conèixer la sortida dels consellers d'UDC de l'executiu català, que el seu partit "garantirà l'estabilitat del Govern" i que també mantindrà la seva oferta d'entrar en l'executiu si el president de la Generalitat li ho demanava. "Estem a l'expectativa -va assenyalar el gironí en unes declaracions fetes als passadissos del Parlament-, perquè és un procés que ha de fer CiU, però el que volem dir és que estem a disposició del país i del Govern per ajudar i donar-li la màxima estabilitat possible". Segons el nou portaveu republicà, "tenim tots un repte importantíssim d'aquí a poc temps, el 27-S, i necessitem arribar a aquesta data amb un Govern fort i estable" motiu pel qual ERC manté la seva oferta d'entrar en l'executiu si el president de la Generalitat, Artur Mas, ho considera oportú. "Ens posem a disposició del Govern i del seu president", va recalcar Sergi Sabrià abans d'apuntar que ERC parlaria amb el president Artur Mas per aclarir la situació quan CiU hagués decidit el que passava amb el govern de la Generalitat.

Més crítics van ser la resta de grups de l'oposició. El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va advertir, amb relació a la sortida d'Unió del Govern, que "el president Artur Mas està esquerdant el catalanisme històric, aquell catalanisme transversal, integrador i inclusiu que tants beneficis ha comportat". En unes declaracions realitzades als passadissos del Parlament, Maurici Lucena va expressar en primer lloc el respecte del PSC "cap a una decisió legítima i lliure que ha adoptat UDC" i va advertir que no volien "furgar en la ferida oberta" dins de la federació de CiU.

Per la seva banda, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va demanar a Mas que no substitueixi els tres consellers d'Unió que han deixat el Govern, sinó que "redistribueixi les funcions", i el va instar a anar-se'n abans de "trencar" la societat catalana. Rodríguez va ironitzar que "tres consellers menys al Govern, en la dinàmica en la qual està instal·lat els últims anys, no es notarà". "L'acció de govern no depèn de la quantitat de consellers. És més, fins i tot algun altre encara sobraria", va dir, esmentant després directament el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs.

Per a aquest portaveu, "s'ha demostrat que tot el que toca Mas ho trenca": "Va trencar una part del grup parlamentari de CiU amb la convocatòria anticipada d'eleccions el 2012. Ha trencat el PSC, Unió, el Govern i volem evitar que trenqui també la societat catalana". "Creiem que el millor que pot fer Mas, el millor servei a Catalunya, és anar-se'n, oblidar-se de les apostes independentistes que té fixades per al 27S i, si CiU manté una majoria, buscar una alternativa per poder intentar acabar aquesta legislatura amb la màxima dignitat possible", va afegir. En tot cas, va negar que la decisió d'UDC fos "un pas enrere" dels democratacristians, perquè "sortir del Govern però no separar-se del grup parlamentari no té efectes pràctics reals".

Més valoracions

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va considerar "imprescindible" la convocatòria d'eleccions davant un "final d'etapa" i de "règim" a Catalunya després de la sortida dels consellers d'Unió del Govern, un fet que posava en evidència el "fracàs" del projecte d'Artur Mas. Davant d'aquesta "crisi molt greu" de govern, la portaveu ecosocialista va titllar d'"imprescindible" que el president de la Generalitat convoqués eleccions autonòmiques anticipades, no en clau plebiscitària, sinó amb caràcter constituent per "refer-ho tot".

La portaveu adjunta de C's al Parlament, Inés Arrimadas, va instar Mas a convocar eleccions autonòmiques, ja, per configurar un govern "seriós". Arrimadas va qualificar la decisió adoptada per l'executiva d'UDC que els seus tres consellers deixin el govern català com a l'"últim capítol d'una sèrie d'humor dolent".