El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir en el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura que aquest és "un moment especial", en al·lusió implícita a la crisi que s'ha obert en el si de la federació de CiU després de la sortida del Govern dels tres consellers d'Unió arran de l'últimatum a que s'ha sotmès als democristians perquè prengui partit pel full de ruta sobiranista. Mas però encara no ha pres cap decisió i CDC farà pública avui la seva decisió al llarg del matí.

Els mitjans de comunicació van estar pendents tot el dia d'Artur Mas. Fins al vespre no va pronunciar ni un mot. Va ser quan el conductor de l'acte dels Premis Nacionals de Cultura, Òscar Dalmau, va presentar Artur Mas i va dir que "aquesta tarda (per ahir) se li ha acumulat feina", i el president va respondre dient que aquest és "un moment especial".

Entre rialles, el president català va evitar entrar en el debat i va afegir que, "per sort", l'acte d'ahir a la nit era "un oasi de tranquil·litat" i va reivindicar "un país que pugui legislar, decidir i gestionar els recursos que genera", cosa que, segons la seva opinió, beneficiaria el món de la cultura.

"Com a país, estem de moda", va dir Mas, qui va assegurar que Catalunya, "si pot arribar a espavilar-se, no és pels pous de petroli, perquè el petroli és la cultura, el talent i la creativitat, amb reserves per sempre", va afegir.

Porsteriorment, el president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, va reunir d'urgència l'executiva de CDC per deliberar sobre l'estat crític de CiU després que UDC s'hagi retirat del Govern després de rebutjar el full de ruta independentista. Mas va entrar a la seu central de CDC, al carrer Còrsega de Barcelona, poc abans de les deu de la nit i va afirmar als mitjans que esperaven en la porta: "Avui no us puc dir res".

En declaracions als periodistes abans de la reunió, la portaveu de CDC, Mercè Conesa, va afirmar que l'executiva de CDC feia ahir a la nit una "sessió de deliberació interna", que es podria perllongar fins a ben entrada la matinada. Conesa va assegurar als periodistes que comunicaran les decisions de l'executiu avui en una compareixença de premsa que donarà el coordinador general del partit, Josep Rull, al voltant de dos quarts de dues del migdia.

Prèviament, el president Artur Mas se sotmetrà a les preguntes dels grups parlamentaris en la sessió de control prevista en el Parlament a primera hora.