El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, no descarta que el partit es presenti en solitari el 27-S, però ha insistit que és una decisió que no han abordat encara. "No en podem descartar cap d'escenari, per responsabilitat, però no és una decisió que hem pres", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio i a Rac 1. Espadaler ha considerat una "deslleialtat" que el sector independentista no vulgui deixar el Govern com va aprovar el comitè de govern, i ha recordat a Antoni Castellà que ell secretari d'Universitats perquè el va proposar UDC. D'altra banda, ha negat que sigui necessari celebrar un congrés extraordinari abans de les eleccions, com volen els crítics.

Espadaler ha reconegut que la federació viu un moment "delicat" i que surt "tocada" d'aquesta situació. "Que això sigui de mort o recuperable depèn de les dues parts", ha afegit. Ha remarcat que UDC no ha apostat pel trencament, sinó que simplement ha respost a "l'ultimàtum" que li va llençar CDC, un ultimàtum, ha dit, on "no hi havia encaix possible". Al seu parer, excloure aquella gent "que podria dir sí (a la independència) però depèn de com es fan les coses" és "minoritzar l'espai". "El que no es pot pretendre, com en un matrimoni, és anular la personalitat de l'altre, i més quan l'altre necessita i vol tenir veu pròpia", ha insistit.

L'encara secretari general de CiU ha assegurat que no ha parlat amb ningú de CDC que li hagi comunicat el trencament, però sí que ha reconegut que si això s'acaba materialitzant, això hauria de tenir translació en els grups parlamentaris.

Espadaler ha defensat la decisió de sortir del Govern. "Ens haguéssim traït a nosaltres mateixos", ha dit. En aquest sentit, ha dit que estan contents d'haver pres una decisió "per coherència", però no els fa particularment feliços el fet que la federació passi per un moment "molt difícil que pot acabar posant fi a la federació".

En aquest sentit, ha recordat a Castellà està al Govern per la seva condició de membre d'UDC, igual que ell mateix, perquè el partit el va proposar i el president de la Generalitat ho va considerar convenient. "Jo sóc un nom que aporta Unió. Els proposa el partit", ha indicat. Al seu parer, que ara digui que no pensa renunciar si Mas no el destitueix és una "deslleialtat envers la decisió que va prendre el comitè de govern", i ha convidat el sector independentista a reflexionar.

Pel que fa a la celebració d'un congrés extraordinari, com demanen els crítics, ha recordat que van començar demanant-lo, després es van fer enrere, i ara hi tornen. Espadaler ha recordat que els mecanismes per fer un congrés són els que són, però ha opinat que la proposta que Unió va sotmetre a votació el 14-J "no es desdiu en res de la ponència del darrer congrés ni de la posició del consell nacional sobre el 9-N". "No és una hipòtesi que en aquests moments tinguem", ha dit.