Primer anuncis importants en el consell nacional que Unió Democràtica de Catalunya (UDC) està celebrant aquest dissabte a l'Hospitalet de Llobregat. El qui havia estat president del Parlament i també líder del partit entre els anys 1987 i 2000, Joan Rigol, ha anunciat que deixa de militar a la formació democristiana per "ajudar Catalunya a què pugui tenir la llibertat que em sembla que molta gent aspira". En una atenció als mitjans i emocionat després de rebre una ovació per part de seus ja excompanys de partit, Rigol -que estava afiliat a Unió des del 1976-, ha ofert també al president Mas la seva col·laboració "instrumental" en el seu projecte de país.

Mas, qui aquest dissabte en un acte a Molins de Rei ha convidat l'ANC i Òmnium a agrupar forces en una llista sobiranista unitària que ell no encapçalaria seria la visió que millor "s'alinea" amb la perspectiva de Joan Rigol. Per contra, la "diagnosi" que va extreure de la consulta d'Unió de diumenge passat va ser un dels desencadenants per abandonar la militància del partit. "A Unió hi havia dues ànimes aquests últims mesos", ha assenyalat. "Hi ha un espai en què hi ha gent nacionalista i catalanista però que no vol estar en la dinàmica del full de ruta", ha indicat l'expresident del Parlament.

El també coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir no ha amagat que s'ha emocionat per la gran ovació rebuda després del seu anunci i que ha definit com "aplaudiment excessiu". Després d'atendre als mitjans a la seva sortida del consell han estat diverses les persones que han volgut anar a saludar-lo i demostrar-li el seu afecte.