El Consell Nacional d'Unió Demo?cràtica de Catalunya (UDC) va avalar ahir, amb el 69,2% dels vots a favor i l'oposició del sector crític, que el partit es presenti en solitari a les eleccions catalanes del 27 de setembre seguint el full de ruta que va aprovar la militància diumenge passat. Així ho va decidir un Consell Nacional de vuit hores en el qual hi va haver unes 90 intervencions i on es van enfrontar el sector independentista, partidari de la llista del president català i de CDC, Artur Mas, i el sector pròxim a Josep Antoni Duran i Lleida, recelós amb la independència.

El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va indicar que el Consell Nacional havia avalat l'informe de la direcció, que incloïa la proposta de presentar-se en solitari, amb el 69,2% vots a favor, el 28,6% en contra i el 2,2% d'absten?cions. Espadaler va indicar que no s'havia decidit qui encapçalaria la llista d'UDC, que no seria "de país" sinó "per al país", però va dir, en tot cas, que estava "a disposició" del partit, amb expressions d'optimisme: "Ens sentim il·lusionats i forts". El democratacristià va apuntar que UDC buscaria en els comicis catalans "encaixar la mà" a l'electorat tradicional de CIU que pogués tenir "dubtes i incerteses" sobre el procés sobiranista amb el format que plantejaven CDC i ERC.

"UDC té molt espai -electoral- i probablement poc temps" per preparar-se per als comicis, va afegir Espadaler, que va assegurar que encara no estava tancat el calendari per elaborar la llista. El dirigent democratacristià va posar en valor que UDC, que es presentarà per primera vegada en solitari des de 1934, faci la seva oferta electoral amb les seves pròpies les sigles quan en aquests moment hi ha una "tendència" entre alguns partits polítics a "amagar les sigles".

Espadaler va asseverar que es presentaven a les eleccions catalanes amb el full de ruta que va aprovar la militància democratacristiana i, en aquest sentit, va dir que volien seguir "sumant" al costat del procés, per exercir la "plena sobirania" de Catalunya -sense esmentar independència- però sota determinats criteris, com la legalitat, la permanència en la UE i l'exclusió de plantejaments com declaracions unilaterals.

"Ens neguem a què se'ns posi en els blancs o en els negres, estem al costat d'aquells que vulguin donar continuïtat al procés", va dir Espadaler, que va assegurar que davant aquest repte tenia "el coratge de ser moderats". Espadaler no va aclarir si hi haurà mesures disciplinàries davant els crítics, però va deixar clar que el que no faria Unió era "jugar amb dues candidatures": "Seria una falta de respecte a l'electorat", va sentenciar.

Espadaler també va manifestar "absolut respecte" al projecte d'Artur Mas d'articular una llista transversal atorgant protagonisme a les entitats sobiranistes com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). També va admetre que "li fa mal" la marxa d'Unió de l'històric dirigent Joan Rigol, membre del sector crític, pels vincles personals que té amb l'expresident del Parlament.