El president de la Generalitat, Artur Mas, presenta avui la remodelació del seu govern després de la marxa dels consellers democratacristians, un executiu de circumstàncies per primera vegada íntegrament convergent que li ha de servir per arribar a la cita electoral del 27 de setembre.

La marxa dels tres consellers d'Unió, la vicepresidenta Joana Ortega, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el titular d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, arran de la ruptura de la federació de CiU, ha obligat Artur Mas a modificar el seu executiu quan queden a penes tres mesos per a les eleccions catalanes, a les quals concorreran per separat CDC i UDC.

La sortida dels democratacristians farà que per primera vegada la Generalitat tingui un executiu monocolor, de CDC, i encarat a l'objectiu de la independència, eix central del programa del president català per a les eleccions de setembre. Amb tot, s'espera que els nous membres d'un govern interí de facto tinguin un perfil tècnic, perquè s'encarregaran sobretot d'executar en menys de tres mesos el que ja han planejat els seus antecessors.

Una possibilitat és que competències de la fins ara vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, les assumeixi el conseller de Presidència, Francesc Homs, home fort del govern de Mas, que també podria delegar algunes funcions per poder-se dedicar a preparar la campanya de CDC.

En el cas dels departaments menys polítics d'Interior i Agricultura, Mas podria optar en cada cas per un perfil tècnic que ja ocupi algun càrrec de rellevància dins dels respectius departaments.

Malgrat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va oferir per col·laborar amb el Govern d'Artur Mas, tot apunta que el nou exe?cutiu serà íntegrament convergent, per primera vegada a la història, ja que tant en els anteriors de Mas com els de Jordi Pujol hi havia membres de CDC i UDC.

Al Govern li queden dos plens del Parlament per aprovar les lleis pendents i ha de presentar a mitjans de juliol el pla per tenir llestes les "estructures d'Estat" i el conjunt de noves mesures en matèria de transparència.

En aquests projectes treballen els dos comissionats del Govern, el de la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, que depèn d'Homs, i la de Transparència, Núria Bassols, que s'haurà de reubicar perquè estava al comandament de Joana Ortega.

És el primer canvi que Mas aplica al seu segon Govern, que va arrencar a finals del 2012 i conclourà amb les eleccions del 27 de setembre d'aquest any, que preveu convocar formalment el 3 d'agost. Des de l'inici de la legislatura, el gabinet de Mas ha comptat amb 12 consellers, tres d'ells democratacristians -Pelegrí, Espadaler i Ortega- i set de CDC: els titulars de Presidència, Francesc Homs; Justícia, Germà Gordó; Benestar i Família, Neus Munté; Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; Ensenyament, Irene Rigau; i Empresa i Ocupació, Felip Puig. A més, compta amb dos independents, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el de Cultura, Ferran Mascarell, que havia militat al PSC.