El nou conseller de l'Interior, Jordi Jané (1963, l'Arboç), és vicepresident quart del Congrés i diputat per Tarragona des de les eleccions de l'any 2000. Durant la seva llarga trajectòria al Congrés ha destacat com a president de la Comissió de Seguretat Vial entre 2004 i l'actualitat, en que s'ha aprovat, entre altres, el carnet per punts i la reforma de la Llei de trànsit. També per les seves iniciatives en defensa de l'ús del català a l'Administració de Justícia i contra les taxes judicials que va introduir el ministre Gallardón. Casat i amb dos fills, és professor de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Rovira i Virgili. Va ser membre fundador de la JNC el 1980.

Els seus companys a Madrid el defineixen com una persona de perfil conciliador i fermes conviccions catalanistes. Un corredor de fons amb amplis coneixements sobre Lleis que després d'actuar com a portaveu de CiU a la Comissió d'Interior del Congrés coneix a la perfecció el dossier de temes que li tocarà abordar com a responsable de la conselleria. Com a nou conseller del Govern, Jané haurà d'abandonar l'escó que ostenta al Congrés dels Diputats.

Jané va arribar al Congrés dels Diputats el 1986 com a secretari general i assessor jurídic del grup parlamentari del grup parlamentari de CiU, aleshores 'Minoria Catalana' amb Miquel Roca. Unes tasques que va mantenir durant quatre legislatures (de la III a la VI), fins el febrer del 1999.

Portaveu adjunt de CiU i vicepresident del Congrés

Després de les eleccions en què José María Aznar va aconseguir la majoria absoluta va esdevenir diputat per CiU i portaveu adjunt del grup parlamentari, un càrrec que exerciria les dues següents legislatures (fins el 2008) en equilibri obligat amb l'home fort de CiU a Madrid i líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida i sense marge de negociació amb l'executiu del PP.

La victòria insuficient de Zapatero als comicis del 2004 va obrir la porta a una nova etapa de negociació amb CiU i també li va permetre accedir -en funció dels resultats de la Federació- a la vicepresidència del Congrés dels Diputats, càrrec que ha exercit també durant l'última legislatura.

Introductor del carnet per punts

Ha actuat com a portaveu a la Comissió de Seguretat Vial en les tres últimes legislatures (des del 2004) i va tenir un paper destacat en l'aprovació de la reforma de la Llei de trànsit del 2005, que va introduir el carnet per punts, i la última reforma, que va endurir les sancions en casos d'excés de velocitat, i conducció sota els efectes de l'alcohol i drogues.

Català a la Justícia

Al llarg d'aquests anys, i com a portaveu a les comissions d'Interior i Justícia (càrrec que exerceix des de la sortida de Mercè Pigem), ha destacat en la defensa de l'ús del català a l'Administració de Justícia. També ha transmès l'oposició de CiU a la presó permanent revisable. Va fer portaveu de CiU a la Comissió d'Investigació de l'11-M.

Ha presentat diverses iniciatives a la cambra baixa perquè el català sigui un requisit per als jutges i fiscals que pretenen exercir a Catalunya. Una de les més destacades, al juny del 2014, va topar de nou amb la majoria absoluta del PP al Congrés, que la va rebutjar de ple.

Aquest 2015 ha apadrinat encara al Congrés -mitjançant la presentació d'una proposició no de Llei- campanyes com la de "Posa-hi fre", que demana que s'introdueixi l'Educació Vial com a assignatura obligatòria a les escoles. Ha rebut distincions d'entitat com el Comissionat Europeu de l'Automòbil per la seva tasca en favor de la seguretat vial.

Un incansable defensor de les infraestructures

Com a diputat de CiU al Congrés per la demarcació de Tarragona, Jordi Jané s'ha caracteritzat per traslladar insistentment les reivindicacions del territori en matèria d'infraestructures a la Cambra Baixa. El Corredor del Mediterrani, el 'tercer fil', l'impuls de l'autovia A-27 o la demanda de solucions per als problemes de circulació i sinistralitat de l'N-340 han estat els principals projectes que ha hagut de reivindicar davant el Ministeri de Foment.

Tot i que ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional com a advocat i professor de Dret a Barcelona, Jané sempre ha tingut molt presents els seus orígens penedesencs i tarragonins. Fins ara, com a diputat, vivia entre Barcelona i Madrid, però sempre acostuma a buscar refugi a Torredembarra, Vandellòs o l'Arboç, la seva població natal. Està casat i té dos fills.