El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir ahir l'acte de presa de possessió dels nous consellers després de la sortida del Govern dels tres membres d'Unió (UDC) i de la ruptura de CiU. Mas va pronunciar un discurs al saló Sant?Jordi del Palau de la Generalitat, destacant que el nou Govern plenament convergent està «100% cohesionat» en la defensa «sense cap «complex i recança» del sí-sí després d'una «separació dolorosa» però «inevitable» amb Unió.

Mas pronunciava aquestes paraules després de nomenar als nous consellers: la titular de Benestar i Família, Neus Munté, serà a més la nova vicepresidenta i portaveu del Govern; la nova responsable de Governació és Meritxell Borràs; el conseller d'Interior, Jordi Jané; i el titular d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Ciuraneta.

Després que prenguessin possessió, Mas va fer un agraïment especial als consellers sortints, en especial a Joana Ortega, que en els moments «més convulsos de la legislatura» va tenir «coratge, valentia i sent per fer les coses com calia fer-les», va dir sobre el 9-N.

Feta la part més protocol·lària, el president va aprofitar el seu discurs per reivindicar que el Govern està «100% cohesionat des del punt de vista del seu últim objectiu nacional». «Aquest és un govern que defensa sense cap mena de complex i recança el que ha de ser el sí-sí del 9-N», va apuntar Mas.

De fet, va reconèixer que això és el que ha portat a la «separació dolorosa però que segurament en aquests termes acabava sent inevitable» amb UDC. Mas va afegir que el Govern treballarà per garantir que el poble de Catalunya es pugui pronunciar de manera definitiva sobre la constitució d'un estat català, però també s'ocuparà del dia a dia, «treballant al servei de tothom». És més, va dir que treballar pel sí-sí en el fons no és treballar per una part, sinó per a tots, perquè es podran pronunciar sobre el futur de Catalunya.

Però abans, Mas va dir unes paraules no només d'agraïment sinó també d'afecte personal i institucional als tres consellers sortints, amb qui ha col·laborat «amb lleialtat i amb eficàcia» en moments «molt complicats» on el Govern ha hagut d'enfrontar-se a «situacions molt adverses, amb decisions que no sempre s'han pogut prendre amb tota la satisfacció, algunes d'elles a contracor». «Els temps ho requerien, hem exercit la nostra responsabilitat i vosaltres tres ho heu fet d'una manera important i a plena satisfacció del president», va afirmar.

Especial record va tenir per a la ja exvicepresidenta Ortega, que ha demostrat «coratge, valentia i seny» en els moments «convulsos de la legislatura», quan «teníem gairebé tot en contra» i «les bateries apuntant contra nosaltres».

El compromís de Mas

El president català va assegurar hores després que si les entitats independentistes rebutgen assumir el protagonisme en una llista electoral i fracassa així el seu «últim intent» de «màxima unitat possible» del sobiranisme, ell encapçalarà una candidatura que serà «bàsicament» de CDC. En una entrevista a TV3, Mas va assenyalar que si l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), "mnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) rebutgen la seva proposta, ell no «defugirà» els seus compromisos respecte a l'anunci electoral del 27 de setembre. «Tot seguirà igual, però insisteixo que aquestes eleccions només té sentit si són un plebiscit», va dir.