La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul el concurs d'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Les sentències publicades dimarts denuncien que les bases del concurs incloïen un programa d'obres "orientatiu", que posteriorment es va considerar com a "obligat". El Tribunal ha posat de manifest que el concurs va generar així una "confusió" contrària als principis de "transparència, publicitat i igualtat", que són "essencials en matèria de contractació". Segons el TSJC, aquesta situació afecta greument el concurs, sense que sigui possible redreçar la situació un cop els licitadors han efectuat les seves proposicions "sobre una base tan equívoca".

En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fa notar que "aquesta contradicció afecta un aspecte essencial de la concessió i ha causat una situació de confusió greu en el moment d'elaborar les propostes per part dels licitadors". És la primera vegada que la justícia es pronuncia obertament sobre "el fons de la qüestió", tal i com havien demanat els litigants (Acciona, Agbar i la Generalitat) en reiterades ocasions i anul·la el concurs d'adjudicació d'ATLL

Igualment, el TSJC ha resolt els tres recursos interposats contra l'adjudicació del contracte al consorci liderat per Acciona. En les sentències, el Tribunal anul·la la declaració "d'inadmissibilitat" de l'oferta d'Acciona, que l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) va dictaminar en la seva resolució 1/2013. En el seu moment el departament de Territori i Sostenibilitat va adjudicar el contracte al consorci liderat per Acciona. Tanmateix, l'OARCC, un ens integrat a la Generalitat de Catalunya, va estimar el recurs interposat per Agbar i va declarar que l'oferta d'Acciona era inadmissible.

Tres anys de batalla judicial

L'OARCC va admetre el recurs d'Agbar contra l'adjudicació d'ATLL a Acciona en considerar que aquesta última empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs públic ja que, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia els períodes temporals establerts. La Generalitat, Acciona i els seus socis de BTG Pactual van recórrer el dictamen administratiu de l'OARCC davant de la justícia, reclamant mesures cautelars que han estat desestimades en diverses ocasions. El concurs per adjudicar la gestió d'ATLL es va iniciar el febrer de 2012 i es va resoldre a favor d'Acciona el novembre d'aquest mateix any, tot i que el contenciós judicial prossegueix tres anys després.