Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica de Catalunya (UDC) mantindran de forma «institucional» un únic grup parlamentari al Congrés, que canviarà de nom, però es dividiran en dos subgrups, cadascun amb els seus portaveus i que actuaran amb total autonomia i independència.

Aquesta ha estat la fórmula acordada pel fins ara Grup català de Convergència i Unió, que passarà a denominar-se Grup català de Convergència i d'Unió, per reflectir en l'àmbit parlamentari nacional la ruptura de la federació nacionalista a Catalunya.

Una fórmula ideada perquè el reglament de la Cambra baixa no permet la formació en aquest moment de dos grups diferents i hauria obligat que alguns dels diputats passessin al Grup Mixt.

Encara que formalment existirà un sol grup parlamentari compost per setze diputats i el portaveu en seguirà sent Josep Antoni Duran i Lleida, en la pràctica es dividiran en els subgrups de CDC i UDC, que treballaran amb «absoluta autonomia» i tindran dos portaveus (el gironí Pere Macias per part de Convergència i Duran i Lleida per Unió).

La decisió s'ha adoptat en una reunió dels diputats de CDC i UDC de la qual van informar posteriorment Macias i Duran en rodes de premsa diferents.

Duran va assegurar que no hi ha hagut «cap tipus de problema» per arribar a l'acord, que s'aplicarà també al Senat i que suposa, a més d'un canvi de nom i l'existència de dos subgrups, una reubicació dels diputats i senadors en els seus escons.

A partir d'ara, es repartiran els temps de les intervencions parlamentàries en funció de la seva representació.

Les modificacions adoptades no afecten les presidències de comissions (Duran presideix la d'Afers Estrangers) perquè aquestes són fruit d'un acord amb PP i PSOE i podrien qüestionar-ho.

El portaveu institucional del grup català ha reconegut que són conscients «de la importància històrica d'aquest dia» que posa fi al grup de CiU després de 37 anys de vida i treball parlamentari al Congrés.

«Jo no me n'alegro, d'això, però crec que hi ha hagut un passat positiu i que renegar del passat en aquesta casa amb tantíssimes aportacions que ha fet CiU seria absurd», va emfatitzar Duran abans de declarar-se «orgullós» del treball realitzat per Convergència i Unió durant tots aquests anys encara que hagi arribat ara el «moment d'acomiadar-se» i de defensar cadascun els seus plantejaments en els seus programes i campanyes.

De la seva banda, Macias (que tindrà com a portaveu adjunt Carles Campuzano) va fer també un «balanç molt positiu» del treball de CiU al Congrés per la seva «extraordinària activitat i eficàcia» en la defensa dels interessos de Catalunya a l'Estat central.

Els canvis anunciats ahir es formalitzaran en el primer ple extraordinari de juliol i, segons Macias, serviran per reforçar també el paper de Convergència perquè buscava un «marc parlamentari propi» després de la ruptura amb Unió davant les divergències del partit democratacristià amb el full de ruta sobiranista fixada pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Jané defensa Gomis

D'altra banda, el nou conseller d'Interior, Jordi Jané, no creu que la condició d'imputada pel cas Innova de la que l'hauria de substituir al Congrés dels Diputats, l'exregidora de Reus Teresa Gomis, no hauria de ser un impediment perquè obtingués l'escó. Jané, en ser preguntat, va defensar «l'honestedat» de Gomis i va considerar que «seria injust» que no fos diputada al Congrés «per estar afectada per una investigació sense tenir obert judici oral».