El Consell de Ministres va aprovar ahir la presentació d'un conflicte positiu de competències davant el Tribunal Constitucional contra el decret de la Generalitat de Catalunya pel qual es va crear el comissionat de Transició Nacional i va demanar de forma expressa la seva suspensió.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va infomar de la presentació d'aquest conflicte i va recalcar la voluntat de l'Executiu de recórrer totes les decisions de la Generalitat tendents a la creació d'estructures d'estat, ja que vulneren «la indissoluble unitat de la nació espanyola».

Per això, al costat del decret, es porten al Constitucional els plans executius de la Generalitat per a la creació d'aquestes estructures i el pla d'infraestructures estratègiques de Catalunya, així com totes les previsions i actuacions desenvolupades en aplicació o a l'empara d'aquest decret o dels plans.

El Govern ha presentat el conflicte després que la Generalitat hagi ignorat el requeriment que se li va fer el mes d'abril passat perquè fes marxa enrere en el nomenament de Carles Viver Pi-Sunyer com a comissionat per a la Transició Nacional.

En demanar el Govern la suspensió del decret, ha explicat la vicepresidenta de l'Executiu, el comissionat «no pot desplegar cap de les seves actuacions, és com si no existís».

La labor encomanada a aquest comissionat per la Generalitat és coordinar tots els departaments en la preparació de les «estructures d'estat» perquè estiguin enllestides de cara a les eleccions del 27 de setembre, a les quals el president català, Artur Mas, pretén donar caràcter de plebiscit per la independència.

Segons el parer de Sáenz de Santamaría, amb aquest decret i els plans que l'acompanyen la Generalitat adopta «previsions per a una eventual separació de l'Estat espanyol atorgant al comissionat aquelles funcions que correspondrien a l'Estat» a Catalunya.

La vicepresidenta va recalcar que la finalitat de totes aquestes mesures preparar les «actuacions següents a una declaració unilateral d'independència» a Catalunya. Per al Govern, el comissionat i els plans per crear aquestes estructures d'un estat català suposen una «vulneració flagrant de la sobirania del poble espanyol, de la indissoluble unitat de la nació espanyola i de la igualtat dels espanyols davant la llei».

Sáenz de Santamaría va afegir que el decret impugnat és «manifestament inconstitucional» per vulnerar les competències de l'Estat en el seu conjunt i, en particular, les relatives a les relacions internacionals, a la hisenda pública, a duanes, a la coordinació activitat econòmica, als ports i aeroports, als ferrocarrils, al règim general comunicacions i a correus i telecomunicacions, entre d'altres.