El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, van anunciar ahir que ultimen els detalls de la «fórmula electoral» per concórrer junts en les catalanes del 27S i en les generals de tardor, amb l'objectiu de donar un «tomb» a Catalunya i Espanya.

Iglesias i Herrera, al costat de la dirigent de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, i la també coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, es van reunir a la seu dels ecosocialistes a Barcelona per avançar en unes negociacions que van «pel bon camí», a fi de tancar l'acord definitiu els pròxims dies.

Amb les negociacions encarrilades i en la recta final, falta per acordar el nom de l'aliança electoral per a les catalanes, així com trobar un candidat «nou» i «competitiu», que serà elegit mitjançant un procés de primàries durant la primera quinzena de juliol, lideratge que no suposa un problema per a l'entesa, com va voler deixar clar Herrera.

Ahir al vespre, hores després de la trobada, el Consell Nacional d'ICV va elegir el seu diputat al Congrés Joan Coscubiela com el seu candidat de confluència amb Podem.

Iglesias, que va ressaltar en tot moment el bon «feeling» entre el seu partit i ICV, va assegurar que les dues formacions comparteixen la «voluntat política» de contribuir a un canvi a Catalunya i Espanya: «Seguim parlant i treballant per buscar fórmules electorals que siguin les més adequades per impulsar aquest canvi polític a Catalunya d'una banda i, de l'altra, a Espanya», va precisar el líder de Podem.

Amb aquestes paraules, el secretari general de Podem va fer extensiva la confluència entre el seu partit i els ecosocialistes a les eleccions generals, després d'haver rebutjat un acord amb la IU d'Alberto Garzón aquesta mateixa setmana. Com a diferència entre IU i ICV, Iglesias va elogiar la «maduresa» dels ecosocialistes respecte al paper que «han d'ocupar les velles identitats i els vells símbols» per abordar una «nova política» en la qua «coincidim més».

El secretari general de Podem va recalcar que l'«important» és construir políticament un «esperit de canvi» a Catalunya i a Espanya, i en el cas de les catalanes del 27S ha assegurat que la seva formació està oberta a «fórmules més generoses» respecte a la marca de la confluència.

Reunió amb Colau

Després de la reunió amb els dirigents d'ICV, Iglesias es va reunir avui amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'Ajuntament de Barcelona durant prop d'una hora. «Per a nosaltres, les experiències dels ajuntaments del canvi són absolutament crucials per veure com es pot produir el canvi a Catalunya i Espanya», va dir el dirigent de Podem.