El secretariat nacional de l'ANC ha aprovat fer una consulta a les seves bases sobre la possibilitat d'impulsar una "proposta electoral de la màxima transversalitat" per a les eleccions del 27 de setembre. Aquest referèndum consultiu -que s'ha acordat amb 48 vots a favor, 10 abstencions i cap en contra- se celebrarà en principi entre el divendres 3 i el dissabte 4 de juliol. D'aquesta manera, l'ANC vol consultar a la militància si s'accepta la crida del president de la Generalitat, Artur Mas, que el passat 20 de juny a Molins de Rei va demanar a les entitats sobiranistes ANC i Òmnium que lideressin una llista unitària del sobiranisme civil, que podria ser encapçalada o no pel mateix Mas.

La pregunta serà aquesta: "Vols que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?". Aquesta llarga qüestió que es farà a les bases també ha comptat amb un ampli suport del secretariat nacional però no tan unànime (42 vots a favor, 12 vots en contra i tres abstencions). "Un sí no comportaria que l'ANC faci automàticament una llista electoral. Un sí posarà sobre la taula el debat sobre les llistes i ens permetrà obrir converses amb partits i entitats per buscar nous punts d'acord", ha volgut deixar clar el president de l'ANC, Jordi Sànchez.

"Aquesta consulta no va contra ningú. Creiem que pot ser una oportunitat per reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S", ha continuat Sànchez, que ha volgut recordar que totes les candidatures que apostin per la independència en les eleccions del 27-S "tindran el suport de l'ANC". "L'ANC és un moviment transversal i plural que recull sensibilitats de persones diverses. És un espai de confluència", ha manifestat el líder de l'ANC. "Demanem als socis de l'ANC una nova mobilització, aquest cop a les urnes, per tal que el Secretariat tingui el suport inequívoc per poder seure amb totes les formacions polítiques i donar una volta més als acords que han de convertir les eleccions del 27S en inequívocament plebiscitàries", ha reflexionat en veu alta.

Més de 170 locals de votació

La coordinadora d'Incidència Política, Meritxell Serret, ha explicat que l'objectiu de l'ANC és aconseguir aproximar-se a les seus electorals que hi va haver a les eleccions al Secretariat Nacional -171- i que previsiblement les votacions es faran el 3 i el 4 de juliol si la logística ho permet. Estan cridats a votar els 38.600 socis de ple dret de l'ANC.