L'executiva d'UDC ha obert un expedient disciplinari i ha suspès els seus drets de militants i càrrecs orgànics temporalment vuit crítics que donen suport a la llista del president català, Artur Mas (CDC), entre ells la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el dirigent Antoni Castellà. "Quan s'està en un partit no té sentit que es reclami el vot per a candidats d'altres partits", va afirmar el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, en una conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit.

Els dirigents que perden els seus drets com a militants i, per tant, també han d'abandonar els seus càrrecs dins del partit si els tenen, però no l'acta de diputat al Parlament, són Núria de Gispert, Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Pep Martorell, Mercè Jou, Marta Vidal, Elena Ribera i Joan Recasens.

Els vuit són representants destacats del sector independentista que han creat la plataforma Hereus UDC 1931, amb la qual volen aglutinar militants i exmilitants secessionistes d'UDC per donar suport a la llista d'Artur Mas per al 27-S, una candidatura que aposta obertament per la independència. Al comitè de govern d'UDC celebrat ahir es va aprovar la suspensió provisional de la militància amb 16 vots a favor, 10 en contra i dues abstencions. Formaven part de l'executiva d'UDC fins avui Antoni Castellà, Assumpció Laïlla, Pep Martorell, Marta Vidal i Joan Recasens, mentre que Elena Ribera, Assumpció Laïlla i Núria de Gispert són només diputades de CiU al Parlament, l'última d'elles a més presidenta de la Cambra.

Actes de diputats

Quant a les actes de diputats, l'executiva d'UDC no ha demanat als vuit sancionats que les tornin, perquè entén que són personals: "Ho deixem a consideració de cadascuna d'aquestes persones perquè prenguin la seva decisió en consciència", va dir Espadaler. El secretari general d'UDC va admetre que era una decisió "amarga" que s'havia pres "amb dolor" però com un "exercici de responsabilitat". Espadaler va subratllar que l'obertura d'expedients disciplinaris no era per l'aposta independentista que havien adoptat els vuit afectats, sinó per donar suport a la llista d'un altre partit (CDC), contravenint així el que va acordar el Consell Nacional d'UDC, que va decidir que Unió concorreria en solitari el 27-S amb el full de ruta que va aprovar la militància en la consulta interna. Mentrestant UDC aprovarà el 25 de juliol la seva candidatura i programa electoral.