El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, ha expressat avui la seva "perplexitat" davant l'aposta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, per un govern de concentració abans de les eleccions catalanes del pròxim 27 de setembre, i creu que respon a una tàctica.

En declaracions als mitjans en una escola d'estiu de joves del Partit Popular Europeu que se celebra a Barcelona, Espadaler ha recordat que ERC va tenir ofertes per entrar a formar part del govern català al principi i a mitjan legislatura, pel que emmarca la seva proposta en "un capítol més" d'una estratègia política.

"Ara no sé si vol concentrar a ERC amb CDC", ha apuntat Ramon Espadaler, que ha criticat la proposta d'aprovar un govern de concentració a Catalunya a menys de tres mesos de les eleccions.

Amb el resultat de les enquestes del CEO a la mà, que indiquen que el "no" a la independència guanyaria a Catalunya amb el 50 %, Espadaler ha advertit dels riscos de l'"independentisme exprés" i ha apostat pel diàleg, a l'hora que ha instat al Govern espanyol a no "menysprear" al 42 % de catalans independentistes.

Per a Espadaler, "cal ser rigorosos i seriosos" davant una "versió" de l'independentisme basada en "qui corre abans, o qui fa les llistes amb menys temps o amb menys polítics".

"Les coses requereixen maduració i requereixen temps", ha opinat el dirigent d'UDC, que creu que Catalunya necessita "cohesió" però està abocada a "riscos" a causa de determinades posicions de l'independentisme.

Ramon Espadaler s'ha referit també a les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va celebrar el descens de suports de l'independentisme català, i li ha recordat que el "fenomen que viu Catalunya és estructural, i això sol es pot gestionar des del diàleg".

"Ahir em va semblar sentir un cert menyspreu", ha lamentat Espadaler, que ha advertit que no es pot obviar "una expressió que abraça el 42 % de la població".

Respecte a la consulta a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que entre ahir i avui decideix la seva posició respecte a una proposta de llista unitària per al 27S, Espadaler ha assegurat que UDC no demanarà el vot per a cap de les opcions, a diferència del que va fer el president de l'entitat, Jordi Sánchez, amb motiu del referèndum que els democratacristians van celebrar sobre la independència.

"No interferirem en una decisió que ha de ser dels associats de l'Assemblea Nacional Catalana", ha anunciat.