CiU i ERC empaten en intenció directa de vot en les pròximes eleccions catalanes, amb un 13,3%, seguides de Podem (10,8%), PSC (9,2%), CUP (7,6%), Ciutadans (6,6%), ICV-EUiA (3,5%) i PPC (2,4%), segons indica el sondeig trimestral efectuat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de Generalitat. El sondeig ha estat elaborat amb una mostra de 2.000 persones enquestades als seus domicilis entre el 2 i el 24 de juny, període en el qual es va produir la ruptura de la federació CiU. Respecte al baròmetre de l'anterior trimestre, l'antiga federació CiU segueix estable en guanyar una dècima (del 13,2% al 13,3%) mentre que ERC baixa considerablement i passa del 17,3 per cent al 13,3%.

Podem baixa de l'11,6% al 10,8%, el PSC puja del 6,8% al 9,2%, mentre que la CUP també puja del 7,3 al 7,6%. En canvi, Ciutadans baixa del 7,7% al 6,6%, ICV-EUiA passa del 3,8 al 3,6% i el PPC incrementa lleugerament la intenció de vot, del 2,2 al 2,4%. Segons va explicar el director del CEO, Jordi Argelaguet, en aquest baròmetre del juny no hi ha estimació d'escons, i únicament s'ofereixen dades sobre intenció directa de vot «a la vista de la rapidesa amb la qual canvia el panorama polític dels partits a Catalunya, on per exemple, CiU ja no es presentarà unida en les pròximes eleccions».

Més xifres

L'enquesta recull únicament el vot directe «sense cuinar» els resultats amb factors com el «record de vot» i el càlcul d'escons i, a títol anecdòtic, Argelaguet va apuntar que, encara que CiU i ERC empaten amb el mateix percentatge, hi ha una persona més que votaria Esquerra. Segons el director del CEO, el retrocés de quatre punts que pateix ERC en intenció directa de vot «no és menor», pel que dóna peu a fer tota mena d'anàlisis, mentre que la resta de forces polítiques no experimenten canvis tan acusats, si bé el PSC puja 2,4 punts, mentre que baixen Podem (0,8 punts) i Ciutadans, que perd 1,1 punts.

Argelaguet va reconèixer que «amb un panorama tan canviant», amb la separació de CDC i UDC, o la possibilitat que algunes forces facin coalicions o apareguin llistes fetes per la societat civil, les enquestes poden resultar «més que arriscades», motiu pel qual el CEO havia adoptat una posició «conservadora» en aquest sondeig.

Pel que fa a la intenció directa de vot en les pròximes eleccions generals, el baròmetre indica que Podem guanyaria les eleccions a Catalunya.