L'Assamblea Nacional Catalana (ANC) s'ha decantat majoritàriament pel "sí" en la consulta interna sobre formar una llista única de cara a les eleccions del 27-S. Ho ha fet amb un 96% dels vots dels 34.768 socis cridats a les urnes que han votat. La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, aposta per una "llista per la independència" liderada per entitats sense polítics en actiu, sinó "feta des de la societat civil".

L'ANC va tancar ahir amb el "sí" la consulta interna que realitzava des de divendres a 178 locals repartits arreu de Catalunya, però també hi havia l'opció de votar per correu electrònic. Precisament, els resultats definitius no se sabran fins la setmana vinent, quan s'hagi fet l'escrutini dels 5.000 vots -descartant prèviament els que resultin nuls- per correu electrònic rebuts. S'hi han de sumar els vots presencials d'11.236 associats. Aquesta participació provisional de més de 16.000 persones és una xifra que destaca l'ANC si es té en compte que en les eleccions per escollir el Secretariat Nacional van votar 5.629 associats de manera presencial i 100 per correu electrònic. Consideren que "reforcen el paper de l'Assemblea per ?seguir negociant amb tots els agents implicats amb l'objectiu d'aconseguir la màxima unitat d'acció de cara al 27-S" i "garantir aquestes ?eleccions el plebiscit que necessitem per guanyar la independència".

Per a Òmnium, que va culminar el debat intern la setmana passada, ha de ser un plebiscit i "un acte de desafiament a l'Estat espanyol". Aposta per la candidatura unitària liderada per entitats sobiranistes amb el suport explícit dels partits independentistes. Muriel Casals ha especificat que no portaria polítics "en actiu" sense excloure persones "amb sensibilitat política" o fins i tot que militin en partits, encara que sí als dirigents de les formacions. Hauria d'incloure, creuen, "personalitats que tinguin com a única missió prémer el botó de la desconnexió".

Respecte la possibilitat de formar part d'una llista, el president d'ANC en declaracions al programa Via Lliure de Rac1 ho descartava manifestant que "la nostra és una altra funció, crec que la gent que tenim responsabilitats a l'ANC hem de mantenir-nos amb els dos peus fora de les institucions perquè això ens permet tenir una incidència diferent que si estàs dins". Va defensar la llista única perquè "com menys llistes, millor" i va afegir que "si pot ser una millor que dues, dues millor que tres i tres millor que quatre". Per a Sánchez, "ha de quedar molt clar davant la comunitat internacional, i sobretot davant la resta de l'Estat, que hi ha una majoria inequívoca que defensa l'inici cap al procés d'independència". També va valorar positivament les declaracions d'Oriol Junqueras en relació amb un ?possible futur govern català de concentració de forces sobiranistes.