CDC encara les negociacions amb les entitats sobiranistes sense tancar-se a una candidatura independentista «unitària i transversal» per al 27-S sense polítics, mentre que ERC planteja que els polítics estiguin només en un Govern que seria de concentració de les forces secessionistes. Les executives dels partits van analitzar ahir la situació després de la decisió de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), "mnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) de negociar amb els partits independentistes un projecte unitari perquè les catalanes del 27 de setembre tinguin un format de plebiscit, amb la incògnita encara de si el president Artur Mas es presentarà a la reelecció. Mentre que el PSC va titllar de «presa de pèl» el debat sobre la llista unitària i el PPC va arremetre contra el «populisme independentista» del president català, Artur Mas, els dos principals partits de l'eix sobiranista, CDC i ERC, es van emplaçar a iniciar converses amb les entitats per intentar definir el format de la llista unitària.

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, va assegurar que el seu partit iniciarà converses discretes en primer lloc amb les entitats -abans que amb els altres partits- per articular una candidatura «unitària i transversal», i va asseverar que no els imposaria condicions en la negociació, tampoc la presència de polítics. «Hi hagi o no polítics, la llista unitària serà la llista de CDC», va incidir la portaveu, obrint així la porta fins i tot que Mas no es presenti a la reelecció. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va instar les entitats i els partits sobiranistes a començar a treballar per elaborar una llista unitària sense polítics, en la línia del que planteja "mnium Cultural. Esquerra defensa, això no obstant, que el Govern que surti de les urnes el 27 de setembre hauria d'estar integrat fonamentalment per polítics, que no serien diputats: «Només el president ha de ser necessàriament diputat. La resta del Govern és una decisió seva», va recalcar Sabrià.

Més reaccions

Després de desmarcar-se del full de ruta de CDC, UDC va expressar a través del seu secretari general, Ramon Espadaler, «perplexitat» davant tant debat sobre una llista «amb o sense el president o amb o sense polítics». També la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va criticar la «cerimònia de la confusió» amb les llistes sobiranistes i va avisar que el «populisme independentista» del president Mas, igual que el «populisme» de Syriza, tenia «conseqüències perilloses» per a l'economia catalana.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va recalcar que el PP era l'únic que havia defensat sempre el mateix a Catalunya i a Espanya i havia donat la benvinguda a totes les forces polítiques que vulguessin tornar a aquesta centralitat, ja sigui Unió, Ciutadans o el PSC. Per la seva banda, la portaveu del PSC, Esther Niubó, va denunciar el «desconcert» que genera el debat sobre la llista unitària independentista.