El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata imputa Jordi Pujol Ferrusola l'elaboració de factures falses per 1,2 milions per uns treballs a Mèxic i el cobrament d'altres 650.000 euros en base a contractes de consultoria en Gabon dels quals no consta cap treball. Aquestes acusacions se li atribueixen a Pujol Ferrusola en un acte en què es rebutja l'arxivament del cas contra l'empresari Luis Delso, qui va pagar 15,2 milions d'euros el 2008 al fill de l'expresident català per la seva part d'un projecte urbanístic a Mèxic que, dos anys abans, havia comprat per només 1,2 milions. El magistrat desgrana tres operacions en què van participar Delso (president d'Isolux) i Pujol Ferrusola en aquests dos països i que li van reportar beneficis milionaris mitjançant factures falses i contractes ficticis.

El jutge detalla que el Grup Isolux va contractar el 2006 a tres societats vinculades amb Pujol Ferrusola -Iniciatives Màrqueting i Inversions, Project Marketing Cat i Active Translation- mitjançant factures falses per 1,2 milions d'euros per a la «col·laboració en projectes de construcció i concessions d'infraestructures a Mèxic». Aquestes factures es correspondrien a treballs que, segons Delso, van ser «essencials» perquè Isolux fora adjudicatària del projecte de construcció de l'autopista Saltillo-Monterrey per 190 milions d'euros, sense que, segons el jutge, «s'hagi presentat cap document que donés fe d'aquests treballs, excepte els corresponents a les factures emeses i abonades». De la Mata recorda en el seu acte que Isolux va pagar a dues empreses de Pujol Ferrusola 650.000 euros per un projecte de construcció de xarxes elèctriques a Gabon el 2000, que es va fer en base a un contracte suposadament fictici, ja que tampoc consta «ni un sol document» que «testifiqui la realització de cap treball». Delso va reconèixer fa uns mesos al jutge que va pagar 600.000 euros a Pujol fill per aconseguir un contracte a Gabon, encara que no va controlar si es va fer, i també que li va abonar 1,2 milions per intercedir en l'adjudicació de l'autopista, gràcies a la qual van desaparèixer totes les traves per presentar-se al concurs. La tercera operació sospitosa que detalla el jutge es refereix a la compra per part de Delso d'una participació del 21% que Pujol Ferrusola tenia en el negoci immobiliari de Azul de Cortés, a la regió mexicana de Baixa Califòrnia.

La petició

En un altre ordre de coses, Oleguer Pujol, el fill petit de l'expresident Jordi Pujol, ha demanat al jutge Santiago Pedraz que suspengui la seva declaració com a imputat prevista per a la setmana fins que s'aporti a la causa un informe pendent de l'Agència Tributària sobre les operacions milionàries investigades.