El president de la Generalitat, Artur Mas, va prometre ahir «seguir endavant» amb el seu Govern sense UDC per «culminar» el procés sobiranista, durant la seva compareixença en el ple del Parlament, on els independentistes de la CUP es van adherir a la possibilitat de presentar el 27-S una llista unitària sense polítics. Mas va comparèixer a la cambra catalana per explicar la crisi del Govern després de la ruptura de CiU, per la qual van sortir els democratacristians Joana Ortega, Ramon Espadaler i Josep Maria Pelegrí, i van ingressar els nous consellers de CDC Jordi Jané (Interior), Jordi Ciuraneta (Agricultura) i Meritxell Borràs (Governació).

En el ple del Parlament, tots els grups de l'oposició, excepte ERC, van criticar la «debilitat» del nou Govern d'Artur Mas, i PPC i Ciutadans es van emplaçar a articular un possible govern contrari a la independència si tenen prou suports després de les catalanes del 27-S. El president català va defensar que la remodelació del Govern va ser «obligada» per la decisió dels membres d'UDC de deixar l'executiu per les seves discrepàncies en el full de ruta independentista de CDC, però va recalcar que els objectius del seu gabinet seguien sent els mateixos: la recuperació econòmica, l'estat del benestar, la transparència i el procés sobiranista. Pel que fa a l'últim punt, Mas va subratllar que «això s'ha de culminar democràticament, votant de forma pacífica i cívicament».

Les valoracions

En el torn d'intervenció dels grups, el diputat de CUP Quim Arrufat va dir que la seva formació «no compartirà llistes d'unitat» ni tampoc «farà de crossa de governs amb els quals no comparteixi» un programa prèviament acordat. No obstant això, Arrufat va obrir la porta a «cedir la iniciativa a la societat civil» perquè configurin «una candidatura sense polítics» que, si guanyés les eleccions, donaria pas a «la convocatòria d'eleccions constituents al cap de tres mesos», moment en el qual sí que hi serien els polítics. Arrufat va expressar aquesta proposta, similar a la que va llançar fa uns dies el president d'ERC, Oriol Junqueras, en un moment en el qual les dues principals formacions independentistes (CDC i ERC) mantenen converses per intentar articular una candidatura única amb les entitats sobiranistes, que podria excloure els polítics, amb la finalitat d'atorgar al 27-S un caràcter de plebiscit.

En el ple, la portaveu d'ERC, Marta Rovira, va demanar a Mas que «posi rumb» cap a un Govern de concentració després del 27-S amb un programa que inclogui les primeres cent mesures a aprovar. També va manifestar la predisposició d'ERC a una llista sense partits: «Si fa falta fer un pas al costat, nosaltres el farem, hi estem d'acord». Per contra, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va llançar una petició «oficial» al PPC i PSC perquè s'avinguin a negociar un govern «estable» a Catalunya després de les eleccions, que a més acabi amb el procés sobiranista.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va expressar la seva disposició a negociar un «govern de concentració» amb PSC, C's i UDC, si és possible després dels resultats del 27 de setembre, perquè Catalunya no tingui un executiu independentista, una proposta de la qual es va desmarcar Unió. El líder de PSC, Miquel Iceta, va considerar que la remodelació del Govern era només un «canvi de cares» i que l'executiu persistiria en ?l'«embolic», el «soroll» i la «fantasia», alhora que va cridar a «passar pàgina» per canviar ja de govern a Catalunya. El líder del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va dir que la remodelació del Govern «no respon a allò que el país demana i necessita» perquè obeeix, va dir, «a la crisi de la federació de CiU».

En el ple, els diputats de CDC i UDC van escenificar per primera vegada la ruptura de la federació de CiU en seure de forma separada a l'hemicicle.