El president de la Generalitat, Artur Mas, va insinuar ahir en una entrevia a 8 al dia, recollida per E-notícies, que podria tirar-se enrere en la seva decisió de convocar eleccions el 27 de setembre. Mas no ho va dir de manera directa però va insistir que l'objectiu era «guanyar per majoria absoluta» perquè «hem d'assegurar-nos que no ens fem un gol en pròpia porta» referint-se a una eventual derrota. Va ser en aquest moment quan el presentador de l'espai, Josep Cuní, va dir-li «vostè no convocarà eleccions el 27 de setembre» però Mas li va respondre que estava arribant a «conclusions equivocades». Mas també va deixar clar que, en cas d'una llista sense polítics, ell s'hi veia dintre malgrat la seva condició actual de president català. «Una persona que ja no es presenta més no és un polític en actiu», va afegir.

Amb aquestes paraules esvaïa els dubtes que havia aixecat hores abans al Parlament català quan havia evitat revelar si es presentaria als comicis catalans on, segons va apuntar, calia intentar «coses noves» per donar-li un caràcter de plebiscit. Mas també va retreure a l'Executiu espanyol que no dialogués amb el Govern català per la independència quan es va fer en el passat amb ETA.

En resposta a la pregunta del líder del PSC, Miquel Iceta, sobre si pensava presentar-se o no a la reelecció en les catalanes, Mas li va dir: «Això no ho respondré avui -ahir per al lector- al Parlament, no li oferiré aquesta resposta». Va argumentar que «està intentant per tots els mitjans possibles» fer «coses noves» per dotar del «màxim caràcter plebiscitari» els comicis del 27-S, perquè els catalans puguin pronunciar-se si desitgen que Catalunya es converteixi en un Estat independent, després «d'haver-ho intentat per tots els camins». Iceta va lamentar que Mas no hagués aclarit si es presentaria o no: «A qui fer la pregunta? A l'ANC, a "mnium, a ERC, a la CUP? Ha deixat el tema en mans de gent que el vol a vostè fora, perquè no volen polítics».

Més reaccions

En el seu torn, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va acusar Mas de fomentar l'«odi cap a Espanya» amb les «mentides» que, segons el seu parer, conté l'informe del Govern Crònica d'una ofensiva premeditada, que denuncia, entre d'altres aspectes, la falta de diàleg del Govern central. Sánchez-Camacho va rebatre aquest informe presentant un altre document, titulat Crònica d'una veritat ocultada, i va advertir a Mas que «cap Govern d'Espanya tindrà diàleg amb ningú per trencar Espanya»: «Vostè no ha trencat Espanya, l'únic que ha trencat és la seva federació -CiU-», va concloure.

En aquest punt, Mas va respondre: «Un govern espanyol pot dialogar amb un grup terrorista i no amb un govern i un parlament -català- democràticament elegits? Perquè el Govern espanyol, i s'ha demostrat en diferents ocasions i ho han fet diferents governs, ha arribat a dialogar amb ETA». «I en canvi -va prosseguir-, perquè el govern català o el Parlament de Catalunya defensa unes determinades posicions polítiques, llavors no es pot dialogar, que és el que vostè -Sánchez-Camacho- diu, que no es dialoga per aquesta raó, per defensar idees».

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va augurar que la independència de Catalunya li comportaria «un " corralito"» com a Grècia davant la falta de liquiditat financera. No obstant això, Mas va descartar que aquesta situació es pugui produir, al·legant que Catalunya era «absolutament solvent». Va argumentar que si es creés un hipotètic Estat català de forma pactada amb l'Estat Espanyol tindria un nivell d'endeutament «alt» perquè s'hauria de quedar amb una part «significativa» del deute d'Espanya, però si no es fes de forma pactada, va apuntar que Catalunya es quedaria amb el seu deute actual, que és de «60.000 milions sobre un PIB de 200.000 milions».