El president de la Generalitat i líder de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Artur Mas, va demanar ahir voluntat d'acord sobre la llista unitària sobiranista per a les eleccions del 27-S, mentre es mantenen les discrepàncies entre els partits pel que fa a si hi ha d'haver o no polítics en actiu. En aquest sentit, Mas va apel·lar als valors esportius per reivindicar "la capacitat de posar-se d'acord" entre gent amb visions diferents, a fi de subratllar la necessitat que això també es produeixi en l'àmbit polític, entre els partits i entitats sobiranistes.

Mas va clausuar ahir el II Congrés de l'Esport Català, que després de tres mesos de treball ha arribat a unes conclusions sobre els reptes de futur. En primer lloc, el president els va felicitat per aquesta feina i pel fet d'haver pogut consensuar aquestes conclusions, cosa que, va dir, envia el missatge que "en poc temps, gent diferent, amb sensibilitats i visions diferents es poden seure, debatre i arribar a bons acords".

Precisament, va manifestar que hi ha certs codis de funcionament de l'esport facilment extrapolables a d'altres àmbits de la societat en una clara al·lusió al moment que viu la política catalana. Així, va dir que encara que hi hagi gent que pugui pensar diferent, en l'esport "no hi ha enemics sinó rivals o adversaris" i va alertar que si això es confon es poden cometre "errors grans". "Si creus que és un enemic t'equivoques molt", va afegir.

La segona"norma" esportiva a la que va fer referència va ser sobre el joc en equip del que va dir que del es tracta és de "sumar les millor habilitats i capacitats de tothom per aconseguir l'èxit" i va alertar que quan algú vol destacar individualment, "malament". En aquest sentit, va insistir que quan s'aposta per sumar totes les capacitats possibles "és quan hi ha un bon resultat".

Finalment, va referir-se a un tercer aspecte esportiu que és el de que fins que no s'acaba una competició no hi ha un resultat. En clara al·lusió, de nou, al debat actual i reconeixent que en les darreres setmanes se sentiran molts pronòstics sobre el procés, Mas va insistir que cal fixar-se en la pràctica esportiva i ser conscients que "fins que no s'acaba no es coneix el resultat final".

Amb tot això, el president va voler fer palès que alguns codi de funcionament en esportius "serveixen per al funcionament de la societat" tot afegint que "si algú es despista" pot recórrer a aquests valors.

D'altra banda, Mas va destacar també la importància del sector de l'esport a Catalunya, tot recordant que és un dels seus ítems de projecció internacional. També va afegir que no es tracta d'un àmbit sectorial sinó que és "intrínsec" a molts aspectes de la societat.

Un conselleria d'esports

El president va rebre del secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, les conclusions del Congrés i va admetre que hi ha part de les coses que es proposen que no es poden fer perquè no es disposen de les eines i competències necessàries. Per això, va fer una crida a que tothom sigui conscient que cal treballar per tal que Catalunya "tingui totes les eines per fer tota la feina". I és que Tibau va reclamar un nova conselleria centrada en l'àmbit esportiu així com una nova llei de l'esport català. Tibau va remarca la importància que hi hagi un reconeixement a la societat.