Després d'una maratoniana cimera de més de nou hores, CDC i ERC van segellar ahir un «principi d'acord» de cara a les eleccions catalanes del pròxim 27 de setembre. Els detalls d'aquest preacord es donaran a conèixer a les entitats sobiranistes i la resta de formacions polítiques independentistes en una nova reunió que se celebrarà avui a partir de dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació prop de les onze de la nit per expressar «confiança, optimisme i esperança» davant la possibilitat de tancar un «acord definitiu» en les pròximes hores. Segons Rull, les eleccions del 27 de setembre seran un «excel·lent instrument per tal que aquest poble, si vol, pugui fer un pas definitiu cap a la independència».

Per la seva banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, també es va mostrar satisfet pel principi d'acord. En finalitzar la cimera, el líder de la formació republicana va explicar que «hi ha un possible acord que haurem de traslladar a les entitats i les forces polítiques, per conèixer la seva opinió, que la validin i la millorin». Tal com ja havia fet Rull en la seva compareixença, Junqueras tampoc va voler concretar les bases d'aquest acord. Això no obstant sí que va avançar que ERC?havia «insistit a concretar els mecanismes per exercir la independència». «Si tot això es concreta demà -avui per al lector- sí que estarem satisfets», va explicar un Junqueras que no va dubtar a mostrar-se «esperançat» per aquest principi d'entesa.

A l'espera de conèixer-se més detalls del principi de pacte, ahir mateix va transcendir que ERC?i CDC?estarien estudiant pactar una llista unitària liderada per la societat civil però en la qual hihauria el president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i de la qual quedaria fora la CUP, tot i que encara no hi ha un pacte tancat sobre això i se seguirà negociant. Així ho van confirmar diverses fonts sobiranistes sobre la reunió al Palau de la Generalitat convocada pel president català amb els partits i entitats independentistes amb vista a articular una candidatura unitària per convertir les catalanes del 27 de setembre en un plebiscit sobre la independència. Segons les fonts consultades, la llista va quedar ahir «aparcada» perquè es va entrar a negociar el que es defineix com a «punt de ruptura amb Espanya», és a dir, el «full de ruta» després del 27-S i el moment en el qual es trencaria amb el marc legal de l'Estat per iniciar la independència. Si avui finalment es tanca un pacte sobre els comicis, ERC també traslladarà als seus òrgans del partit el suport a la decisió final.

A la cita d'ahir, convocada de forma discreta a les dues del migdia però que va transcendir ràpidament, hi van anar, a més de Mas i Junqueras, el conseller Francesc Homs, els dirigents de CDC Josep Rull i Lluís Corominas, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el diputat de la CUP David Fernández i el dirigent d'aquest partit Xevi Generó, així com representants de les escissions sobiranistes de l'UDC i de PSC: Antoni Castellà (Demòcrates de Catalunya) i Magda Casamitjana i Pere Almeda (Moviment d'Esquerres). La cimera va comptar també amb el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), Jordi Sánchez, la presidenta d'"mnium Cultural, Muriel Casals, i el representant de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal. ERC va remarcar ahir a la nit que encara no hi havia acord definitiu amb CDC i la resta de formacions sobiranistes i que es continuava negociant una proposta per concórrer a les eleccions del 27-S que no únicament prevegi la llista sinó també «tots els passos a donar cap a la independència» després dels comicis. Però CDC i ERC ja estudien una llista unitària de cara a les eleccions del 27-S encapçalada per un membre de la societat civil encara per determinar i en la qual també estarien més a sota els líders de totes dues formacions, Artur Mas i Oriol Junqueras, respectivament, mentre que la CUP aniria en una llista diferent.

Línies vermelles

Segons van indicar fonts d'ERC, la formació liderada per Oriol Junqueras no subscriuria cap acord definitiu «fins que en la proposta no estiguin garantits tots els ?passos a fer cap a la independència».

Les esmentades fonts de la negociació també van alertar que si no hi havia pacte sobre la llista civil, tornarien a defensar llistes separades amb el «paraigua» comú d'un punt en el programa a favor de la independència.

Les entitats sobiranistes van sortir els primers de la reunió -després de cinc hores- i van informar que eren optimistes amb vista a un pacte definitiu «en els pròxims dies». Més tard van deixar la reunió, que va prosseguir entre CDC i ERC, els membres de la CUP que van obrir un debat intern sobre el tema. Segons va informar aquest partit en un comunicat sense donar massa detalls, «la CUP ha participat en la trobada fent aportacions de forma sincera, transparent i propositiva en el marc d'un debat honest». Els representants de la CUP a la reunió del Palau van traslladar al Secretariat Nacional de la formació el contingut de la trobada. «Per respecte al debat que segueix viu, la CUP no farà valoracions públiques fins que aquest debat hagi finalitzat», van avançar.

Per la seva banda, les entitats sobiranistes van informar que la reunió convocada pel president Artur Mas amb els partits i entitats independentistes havia estat «molt positiva». El president de l'ANC, Jordi Sánchez, en espera de «poder comparèixer amb els acords definitius», va qualificar la cita d'«enormement positiva» i «plena d'aportacions» de partits i entitats amb un «to constructiu». Per la seva banda, la presidenta d'"mnium, Muriel Casals, va apuntar que les trobades havien d'«acabar de lligar els serrells per fer una proposta clara i rotunda» perquè el 27-S tingués caràcter plebiscitari.