Les previsions indiquen que l'onada de calor afecta aquest dimarts la meitat oest de Catalunya, concretament a les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya, Noguera, Segrià, Garrigues, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Conca de Barberà, Solsonès, Anoia i Bages, segons ha indicat el Servei Meteorològic. Es preveu un augment progressiu de les temperatures que assoliran els valors màxims entre dijous i divendres, sobretot a les comarques de Ponent i al sud de la Catalunya Central, tot i que aquest dimecres l'onada de calor ja serà força intensa al Pla de Lleida. Protecció Civil manté activada l'alerta del Procicat davant l'episodi de temperatures extremes.

L'episodi de temperatures extremes afectarà durant el dia d'avui, sobretot a la meitat oest de Catalunya, a excepció del litoral i prelitoral i de la vessant nord del Pirineu. En aquest sentit, l'Agència de Salut Pública també manté en fase 2 el seu Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.

Tot i que aquesta segona onada de calor de l'estiu no es preveu tan forta com l'anterior, ni pel que fa a les temperatures màximes que s'assoliran ni en relació als dies de duració, tindrà un efecte acumulatiu respecte l'onada de calor viscuda durant 13 dies consecutius i que va finalitzar tot just a mitjans de la setmana passada. Per això, Protecció Civil demana seguir les mesures preventives per evitar afectacions sobretot als col·lectius més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones amb malalties cròniques de tipus respiratori o circulatori.

Aquests dies i a causa de les altes temperatures, la Direcció General de Qualitat Ambiental a través del Servei de Vigilància i Control de l'Aire ha informat que es podrà superar el llindar d'ozó troposfèric per sobre dels 180 micrograms per metre cúbic. Com a mesura preventiva, s'aconsella evitar fer esforços corporals a l'aire lliure que no siguin usuals, principalment si produeixen fatiga, són de llarga durada i es duen a terme dins el període en què els nivells d'ozó són més alts.

Risc d'incendi forestal molt elevat

D'altra banda, Protecció Civil manté activada la prealerta del pla Infocat pel risc d'incendi, que és molt alt a les comarques del Priorat, Bages, Anoia, Alt Empordà, Terra Alta i Ribera d'Ebre.

A més, fora d'aquestes comarques, el risc és alt a gran part de les comarques d'interior, a excepció del Pirineu i de la meitat nord de la Catalunya Central, i també al prelitoral i fins i tot al litoral. En el cas del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona les baixes precipitacions del mes de juny i les temperatures previstes pels propers dies fan preveure que s'assoliran valors de risc per sobre dels habituals en aquestes zones. Per això, Protecció Civil recorda la importància de mantenir una conducta responsable per no generar risc d'incendis.