Els partits que estan fora del full de ruta del procés sobiranista signat per Convergència i Esquerra, PPC, ICV, C's i UDC es van mostrar ahir molt crítics amb el preacord tancat entre aquests dos partits de constituir una llista conjunta amb les entitats sobiranistes. En diferents intervencions al Parlament, els portaveus d'aquests partits van advertir de la necessitat d'afrontar les eleccions del pròxim 27-S no només en clau de la independència de Catalunya sinó que calia incorporar al debat electoral altres problemes que afectaven de molt a prop a la majoria de catalans i sobre els quals se'ls havia de donar solucions des del Govern que sorgeixi de les eleccions.

Les valoracions

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va dir que li semblava «positiu» que CDC i ERC pactessin una llista conjunta perquè això «aclareix» el panorama electoral però va lamentar que la negociació per una «coalició electoral» tingués lloc al Palau de la Generalitat, que s'hauria de «preservar». La portaveu parlamentària de C's, Inés Arrimadas, va assegurar que durant la campanya electoral, tot i l'intent de CDC i ERC, el seu partit parlaria d'altres qüestions a part de la independència, temes que «preocupen els catalans» com l'economia, l'ocupació, la corrupció i els serveis públics. Enric Millo, portaveu del PP, va defensar la necessitat que quan abans hi hagi eleccions millor perquè aquesta és la manera de constituir un nou executiu que governi per a tots els catalans i garanteixi l'estabilitat i els serveis socials que necessiten els catalans.

Per la seva banda, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va «celebrar» que CDC i ERC «es posin d'acord en alguna cosa» i va insistir que el procés «no pot acabar bé».