Tots els grups del Parlament menys el de CiU veuen irregularitats en els negocis i l'origen de la fortuna de la família de l'expresident català Jordi Pujol sobre el qual es demana la seva "reprovació" en les conclusions definitives aprovades ahir de la comissió d'investigació del Parlament. La comissió d'investigació sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció va votar les conclusions presentades pels grups, les quals seran portades al ple del Parlament previst per a la setmana que ve per a la seva aprovació definitiva. Entre les diverses conclusions sobre el cas Pujol, la comissió va aprovar una del grup del PPC en què es demana la "reprovació" de l'expresident de la Generalitat per haver mantingut oculta durant molts anys la seva fortuna a Andorra.

Aquesta conclusió serà inclosa en el dictamen final de la comissió d'investigació, amb la resta sobre el cas Pujol i les corresponents a les altres matèries investigades, perquè el ple del Parlament previst per a la setmana que ve la debati i l'aprovi. En una altra de les conclusions, en aquest cas d'ERC, es demana que s'"aixequi" el secret bancari sobre els comptes de la família de l'expresident català i exlíder de Convergència, Jordi Pujol, en un moment en el qual els republicans concorreran al costat de CDC en les catalanes del 27-S. La majoria de grups es van votar mútuament les seves propostes, llevat de determinades qüestions sobre les quals van demanar votacions separades per rebutjar determinats punts. CiU es va desmarcar de la resta de formacions i va votar en contra de moltes de les propostes inculpatòries contra la família Pujol, especialment d'ICV-EUiA i CUP, que va rebutjar en bloc.

Punts en comú

Entre les coincidències més notòries entre els grups figura la proposta d'elevar a la Fiscalia les conclusions de la comissió i, específicament les declaracions fetes per alguns dels declarants, però també les incompareixences. En termes generals, els grups consideren que la comissió ha estat útil per revelar com es genera la corrupció, a través de la connivència entre partits polítics i empreses privades -"capitalisme d'amiguets"- i les denominades "portes giratòries", però admeten que li han faltat mitjans probatoris per extreure conclusions incriminatòries.

El diputat de CiU David Bonvehí va assegurar que "Catalunya no ha estat un país corrupte, ni ho serà" i va apuntar als "errors" del sistema fiscal espanyol com a causes del "fracàs" en la prevenció del frau fiscal. Bonvehí va insistir que la comissió hauria d'haver comptat amb més experts, i va dir que el seu informe -on no es fa al·lusió a la figura de Jordi Pujol- es basa molt més en les "veus" tècniques.

Per part d'ERC, el diputat Sergi Sabrià va apuntar al cas Pujol com el "detonant" per formar la comissió d'investigació, i va demanar que s'"aixequi" el secret bancari sobre els comptes de la família de l'expresident. Sabrià també va "reprovat" l'actitud d'"opacitat" de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, en relació amb les converses del restaurant La Camarga i les declaracions, segons el parer d'ERC, "contradictòries" que Sánchez-Camacho havia realitzat davant la comissió i davant els jutjats.

El diputat del PSC Jordi Terrades va assegurar que l'activitat econòmica dels diversos membres de la família Pujol "era coneguda pels actuals governants", i va advertir que diverses empreses havien aconseguit contractes amb la Generalitat "de manera continuada", cosa que posava en evidència una mala situació de les institucions. El diputat del PPC Santi Rodríguez va recordar que la família Pujol "no ha aportat ni una sola prova documental" que els diners continguts en els seus comptes a l'estranger tingués el seu origen en un llegat familiar, i ha posat en dubte els negocis dels fills del matrimoni Pujol i la seva vinculació amb la Generalitat.

El diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal va denunciar les "relacions impúdiques" que havien existit a Catalunya entre la política i els negocis, en el que va considerar un "sistema" que "permet i facilita" aquest tipus de delictes i que encara perviu. Carlos Carrizosa, de Ciutadans (C's), va retreure a CiU que no inclogui el nom de Jordi Pujol en les seves conclusions, a més de criticar ERC per "prestar-se" a concórrer a la llista unitària al costat d'Artur Mas, un polític que, per a aquest diputat, està "íntimament relacionat amb la corrupció". La diputada de la CUP Isabel Vallet va denunciar que els casos de corrupció només eren "la punta de l'iceberg" del sistema actual.