El president de Convergència, Artur Mas, ha defensat aquest diumenge la llista unitària independentista i ha assegurat que "no pujar al tren del 'sí' ens pot portar a una via morta", fet que això "no interessa a ningú" perquè "en aquest tren hi caben els 7,5 milions de catalans". En la convenció nacional de CDC, Mas també ha demanat el suport a la llista unitària als que van votar 'sí, sí' el passat 9-N: "Els que no estiguin en la llista del sí, alimentaran la banda del no". Segons el president, el 27-S els catalans hauran de "triar entre la certesa de la dependència que tenim ara" que pot conduir "a la decadència" de Catalunya o "un punt d'incertesa de la llibertat, a aspirar a canviar les coses".

Abans de l'inici de la Convenció, el Consell Nacional de CDC ha ratificat per unanimitat l'acord amb ERC i les entitats sobiranistes per configurar una llista unitària de cara les eleccions del 27-S.

Referència a la CUP

"Ara n'hi ha hagut uns que han preferit despenjar-se de la unitat i que també diran sí", ha afirmat Mas en referència a la CUP, que finalment no formarà part de la llista unitària. "Han volgut despenjar-se podent estar al sí general, al sí de la unitat", ha dit Mas, que ha destacat el paper d'aquells que han "sortit de la comoditat de les sigles per fer anar junts en moments crucials" tot i tenir ideologies diferents. "Demano que els que van votar sí-sí donin suport a la llista conjunta, amb entitats sobiranistes, gent de primer ordre del país, gent de partits que se l'han jugada més enllà de la seva comoditat i de les seves sigles", ha afirmat el president del Govern.

A més, el president de CDC ha recordat que "a efectes de recompte", tots aquells que no estiguin dins la llista unitària "estaran en el no". "Els que quedin a la banda del no, per què hauran apostat?", ha preguntat Mas, que ha respost que hauran apostat per "menys autogovern, menys capacitat de decisió pròpia, la cronificació del dèficit fiscal o la llengua atacada a discreció".

Explicació de la llista unitària a la militància

Mas, rebut entre aplaudiments, crits d'independència i amb la platea aixecada del seient, ha acceptat que, amb la llista unitària, se l'han "jugada" i que se la seguiran jugant "al servei de la llibertat". En la mateixa línia, el president ha justificat a la militància els moviments de les últimes setmanes per crear la llista unitària en conjunt amb entitats i partits sobiranistes: "Sé que allò va causar certa sorpresa i que al començament va causar un desconcert lògic", ha admès. El president ha explicat que "si tens la sensació que ho tens a punt de caramel has de fer tot el possible per anar a aquell punt que saps que te n'has fet tot el possible per sortir-te'n".

El coordinador general de CDC, Josep Rull, en la mateixa línia que el president del Govern, ha dit que "calia arriscar i fer un cop de puny en el taulell de joc per tenir les millors eines per afrontar les eleccions" del 27-S. "O es canviaven els esquemes o no hi havia opcions de triomf", ha dit Rull, que ha agraït Mas per "haver-se arriscat" i als partits i entitats per la seva "generositat". A l'inici de la seva intervenció, Rull ha fet un agraïment a l'ex-alcalde de Barcelona, Xavier Trias, perquè "sense la seva figura no hagués estat possible arribar a ser on som" en el procés independentista.

El president ha explicat que va fer una "invitació" a les entitats perquè havien tingut un "paper decisiu" en la "gran mobilització de la societat catalana els últims 3 anys" i ha assenyalat que "quan algú significa tant, és lògic que assumeixi responsabilitats". Com Rull, Mas ha agraït els partits sobiranistes "perquè assumint la seva quota de responsabilitat han aconseguit tornar a engegar la flama". "La unitat fa la força i ens pot portar a la victòria", ha clamat Mas, que considera que "amb la llista unitària s'ha aconseguit que "els adversaris tornin a estar nerviosos" perquè, segon ell, "quan ens unim, guanyem nosaltres".

Crida als indecisos

Rull ha fet una crida al vot dels indecisos i ha dit que "necessitem més llibertat" però que, per això, cal "fer créixer l'afany de llibertat de molts catalans que encara no el comparteixen". "És la gent a la que nosaltres hem de ser capaços d'adreçar-nos", ha assegurat, dient que cal "la gran majoria ciutadana per un país lliure i per fer un país millor".

Durant la convenció, la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, membre de l'executiva de CDC, ha apuntat les bases per un estat propi, entre els quals ha destacat la importància de la hisenda pròpia per consolidar els serveis públics, del compromís amb l'estat del benestar i "la seguretat social catalana com a fonament d'estat".