«Junts pel Sí». Amb aquest lema s'ha presentat aquest dilluns la llista unitària per al 27-S en un acte a Barcelona que ha comptat amb la presència dels noms que l'encapçalaran: l'exeurodiputat Raül Romeva, l'expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el president català i de CDC, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Romeva, com a cap de llista, ha estat l'encarregat de tancar l'acte i ha dit que la seva formació «va a totes» i que després del 27S «no hi haurà marxa enrere», perquè si l'Estat bloqueja les institucions catalanes «s'iniciarà igualment el procés a la independència».

Segons Romeva, ningú no ha de renunciar a les seves ideologies per formar part de la candidatura unitària, perquè la clau és la "diversitat" entorn de l'objectiu d'aconseguir la independència de Catalunya, i ha subratllat que "no ens ho posaran gens fàcil" però si l'Estat bloqueja l'autogovern procediran igualment "a la proclamació de la independència" i la "desconnexió".

Mas: «Estem preparats per fer-ho i fer-ho bé»

Si Romeva ha estat el darrer en parlar, el president de la Generalitat, i número 4 a la llista,ha estat el primer i ha subratllat que estan "preparats" per "fer-ho i fer-ho bé" i que tindran "un programa i govern comú" per escriure "bones pàgines" per al futur de Catalunya.

Mas ha remarcat que porten mesos "unint voluntats" i que estan «preparats per fer-ho i fer-ho bé», i «fer-ho bé és posar les urnes quan calgui i ho tornarem a fer el 27S».

El líder de CDC ha assenyalat que, amb la candidatura unitària, han sortit de les «comoditats dels partits» per articular un "programa i govern comú" amb l'objectiu d'escriure "pàgines bones per a la història" i per al "present i futur del conjunt dels 7,5 milions de catalans".

Junqueras: «és un acord excepcional per a reptes excepcionals»

De la seva banda, Oriol Junqueras ha assenyalat que és un «acord excepcional per a reptes excepcionals» i ha remarcat que avançar cap a la independència no és «només un dret sinó una necessitat» per garantir les «millors prestacions» als ciutadans.

Entre el públic estaven presents nombrosos consellers, els principals dirigents de CDC i ERC, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el secretari d'Universitats de la Generalitat, Toni Castellà, tots dos com representants de Demòcrates de Catalunya, i també membres de MES, com Marina Geli.

També estan l'exjutge independentista Santi Vidal, el president de Suma't, Eduardo Reyes i el nou president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'alcalde de Girona Carles Puigdemont (CDC), entre d'altres.