El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que existeixen procediments «suficients» per frenar una eventual declaració d'independència de Catalunya i va destacar que tots els governs tenen el «mandat constitucional» de «respectar les lleis». Catalá va reiterar que «a Espanya funcionen tots els instruments» per garantir que ciutadans i executius estan «sotmesos a la llei». En concret, va destacar que «el control judicial de l'acció de govern és una realitat quotidiana» i que, per això, tant el Govern central «com qualsevol altre agent institucional» poden recórrer a tribunals ordinaris o al Tribunal Constitucional per «garantir el compliment de les lleis».?En tot cas, va aclarir que la Llei de Seguretat Nacional no s'utilitzarà per fer front a una hipotètica secessió de Catalunya. efe/ddg madrid

El rei Felip VI va destacar a Bilbao que «la gran empresa que a tots ens uneix» és Espanya i que totes les autoritats han d'atenir-se als seus «respectius deures i obligacions constitucionals». El monarca va compartir un acte de lliurament d'un premi empresarial amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, qui, de la seva banda, va advocar per tractar la reforma del model d'Estat des del diàleg i l'acord i va apostar per un «futur compartit amb espai i llibertat» per a «la raó de ser» d'Euskadi.

La Universitat de Deusto va acollir l'entrega al president d'honor del Grup Freixenet, Josep Ferrer Sala, del Premi Regne d'Espanya a la Trajectòria Empresarial, que concedeix el Cercle d'Empresaris. Durant el desenvolupament de la cerimònia es van barrejar les apel·lacions al reconeixement de la tasca de l'empresariat amb les referències al model territorial de l'Estat.

Felip VI va destacar el fet que es lliurés en «aquesta estimada terra basca» un premi a un «gran empresari català, que és, al mateix temps, un gran espanyol». «Conflueixen avui aquí terres, persones, obres i sentiments que integren, des de la seva pròpia singularitat, el gran patrimoni comú de tots, la gran empresa que a tots ens pertany i ens uneix, que és Espanya», va dir el Rei.

Va assenyalar que «en entregar a Josep Ferrer el Premi Regne d'Espanya en aquesta estimada terra que és el País Basc posem de relleu, una vegada més, tot el que ens uneix, tot el que som i el molt que compartim, que reforça el nostre camí de progrés, que és un camí que hem de seguir traçant tots junts».

Sense referir-se en cap moment a Catalunya, el Rei va assenyalar que per a «assolir l'èxit» és necessari tenir un entorn institucional «en el qual les autoritats s'atinguin, ens atinguem, en tot moment als nostres respectius deures i obligacions constitucionals, i en un marc que ofereixi seguretat jurídica, respecte a la llei, confiança i estabilitat». «I tot això en el si de la Unió Europea, que és ja un veritable projecte nacional d'Espanya, un projecte que ens empara i protegeix davant de les incerteses», va afegir.

«Voluntat de cohesió»

També des del Govern, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, va afirmar en el mateix acte que el fet que el rei Felip VI lliurés al País Basc un premi a un empresari català «simbolitza la voluntat de cohesió i unitat» d'Espanya.

Davant aquests discursos, el lehendakari va advocar per tractar la reforma constitucional que propugnen algunes instàncies «des dels fonaments», mitjançant la negociació i «la disposició a l'acord i al pacte». Urkullu va considerar que l'Estat «ha de ser una empresa comuna que reconegui la seva diversitat com una riquesa, que estableixi un sistema de relacions des del reconeixement i respecte mutu».

«Volem un futur compartit amb espai i llibertat per a la nostra raó de ser», va explicar el lehendakari, que va indicar que en aquest assumpte «ningú està en possessió de la veritat absoluta». Segons el seu parer, «la clau és compartir».

El mandatari basc va destacar «la necessitat de negociar, la voluntat de pactar i la garantia de complir».

En tot cas, un element comú en tots els discursos va estat el reconeixement de la tasca de l'empresariat. En aquest sentit, el Rei va demanar una «genuïna estima social», no només el suport institucional, cap als empresaris que «reconegui, valori i agraeixi» la seva contribució al benestar dels ciutadans.