El govern municipal d'Ada Colau ha decidit retirar el bust del rei Joan Carles de la sala de plens del consistori. Diversos tècnics municipals, acompanyats del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, han procedit a treure la figura en qüestió aquest dijous a la tarda. L'actuació s'emmarca en un procés de revisió de la iconografia de la ciutat, segons han destacat fonts consistorials. A més, es pretén incloure a partir d'ara elements de la memòria republicana. L'obligatorietat fa referència al cap de l'Estat vigent. La retirada pretén resoldre una situació "anòmala", ja que el rei Joan Carles no és cap d'Estat des del juny del 2014.

El govern municipal de Barcelona ha anunciat aquest dijous l'inici d'un procés de revisió de la simbologia i iconografia monàrquica en el si de l'Ajuntament i la seva presència a la ciutat. Per abordar aquesta actualització, l'equip de govern, encapçalat per la primera tinença i el Comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria, es planteja obrir un període d'estudi i de debat ciutadà per garantir el desenvolupament d'una memòria plural i democràtica en l'espai públic i a l'edifici de Palau de l'Ajuntament de Barcelona.

Les actuacions que emprendrà l'Ajuntament també hauran de permetre incorporar elements de memòria que reculin la tradició republicana de Barcelona i de l'Ajuntament de Barcelona. Segons un comunicat del consistori, el govern municipal ha detectat elements que considera anacrònics relacionats amb la simbologia monàrquica dins de la part noble de l'Ajuntament. Aquesta afecta bàsicament a la presència de diversos busts de l'antic Cap d'Estat i dels Comtes de Barcelona que, segons l'Ajuntament, ja no queden justificats com una representació dels titulars actuals d'aquestes institucions.

Per tot això, el Comissionat d'Estudis Estratègics i Programes de Memòria ha fet un encàrrec a la Direcció de Patrimoni de l'ICUB per la realització d'un estudi sobre la simbologia i iconografia de l'Edifici de Palau de l'Ajuntament de Barcelona i la seva possible renovació, que ha d'estar enllestit en el termini de vuit mesos. Serà a partir d'aquest estudi que s'afrontarà la necessitat de renovar aquesta simbologia i iconografia. Una actuació, que segons el govern d'Ada Colau es farà a partir del diàleg amb totes les forces de l'oposició.

A més de la retirada del bust, el consistori també proposa restituir l'estàtua dedicada a la República i el Medalló dedicat a Pi i Margall, inaugurat durant la II República i eliminats pel franquisme, a l'actual Plaça del Llapis. Per a fer-ho establirà prèviament un diàleg amb les entitats de Nou Barris que són les dipositaries dels elements que conformen la proposta.

Paral·lelament, el consistori obrirà diverses línies d'actuació que afectaran, també, el nomenclàtor de la ciutat.