La X legislatura del Parlament ha quedat tancada. A falta que el president de la Generalitat, Artur Mas, dissolgui formalment la cambra per convocar les eleccions del 27-S, els diputats -amb la presidenta, Núria de Gispert, al capdavant- s'han acomiadat al final del ple. De Gispert ha aprofitat el seu discurs per fer una crida als electes de la propera legislatura i a tots els catalans a "fer pinya "i "mantenir-se fidels per sempre al servei del poble". Mentre ella i altres diputats s'acomiadaven prenent la paraula per fer agraïments i explicar anècdotes, la resta aprofitava per autoretratar-se amb el telèfon mòbil amb 'selfies' i deixar anar alguna llàgrima fruit de l'emoció dels comiats.

David Fernández, bromejant amb els seus companys d'escó

Acabada la darrera votació del darrer ple del mandat, De Gispert ha volgut cedir la paraula a un membre de cada grup parlamentari per simbolitzar el comiat dels que no repetiran com a diputat o, fins i tot, dels que volen fer-ho però el 27-S no els hi donarà l'oportunitat. Han parlat Pere Bosch (ERC), que ha fet un emotiu discurs recordant una llegenda de Banyoles; Miquel Iceta (PSC), que amb la seva ironia habitual ha dit que preferiria veure a tots els diputats en la propera legislatura però que "tal i com estan les coses, ja es veu que no"; Alícia Sánchez-Camacho (PPC), que ha arrencat comentaris entre els altres grups en dubtar si s'estava acomiadant perquè no serà candidata dels populars; Joan Herrera (ICV-EUiA), que amb humor s'ha dirigit a Mas per demanar-li seguir podent discutir en altres fòrums i que ell ho faci "amb altra gent" al Parlament des de l'oposició; Albert Rivera (C's) que ja ha parlat del que pensa fer des del Congrés per "no oblidar la terra de la que vinc"; David Fernández, que ha bromejat assegurant que venia de fer una assemblea amb els altres dos diputats de la CUP per acordar què dir en nom dels tres que marxen; i la diputada no adscrita Marina Geli, que ha fet una repassada de la seva dilatada trajectòria política.

Mentre això passava, a altres punts de l'hemicicle s'han vist diputats compungits, llàgrimes d'emoció, somriures còmplices, aplaudiments entre grups antagònics i, sobretot, telèfons mòbils. Diputats fent-se 'selfies' a l'últim dia al seu escó, autoretratant-se amb el seu company de files, o fent fotografies i vídeos als que han intervingut en el comiat, han estat imatge habitual i continuada en tota aquesta estona.

Mas s'acomiada de De Gispert

La darrera ha acomiadar-se -ja sap que no repetirà al Parlament- ha estat Núria de Gispert, que ha explicat diferents anècdotes repassant els millors moments i els més tensos del seu pas per la presidència del Parlament. Per a acabar, ha demanat als diputats de la propera legislatura que "consolidin la centralitat política del parlament, que fomentin la participació i un sentit profund de ciutadania, que explorin vies de diàleg, pacte i concòrdia, que reivindiquin i practiquin la política fonamentada en l'amistat cívica, que vetllin sense descans ni treva per un futur millor per a Catalunya, aquell futur lluminós i possible que tenim a l'abast, i que ho facin pensant en les generacions que ens han precedit i sobretot en les que vindran".

A més, de Gispert també ha volgut tenir el seu punt més polític i ha recordat que "vivim un moment històric cabdal", tot reclamant que per això "és moment de fer pinya". "Més que mai, ens calen dosis de determinació, generositat i compromís per avançar col·lectivament. No és moment de fixar-nos fronteres delimitades per les nostres renúncies, sinó d'albirar horitzons de plenitud conscients de l'enorme potencial del nostre poble", ha afegit, per concloure que "convido els catalans, en aquesta cruïlla històrica en la que ens trobem, a ser lúcids, generosos, ambiciosos, a escoltar les veus del vent per l'alta mar, a mantenir-se fidels per sempre al servei d'aquest poble".

Alícia Sánchez-Camacho i Enric Millo, fent-se un 'selfie'

La cambra s'ha posat en peu per aplaudir-se entre tots els diputats, en senyal d'agraïment i comiat als que no tornaran. Fidel al seu estil, De Gispert s'ha oblidat d'aixecar la sessió i ha hagut de ser el vicepresident segon, Lluís Corominas, qui li recordés.