El regidors del PPC a l'Ajuntament de Barcelona han col·locat abans que comencés el ple d'aquest divendres un retrat del rei Felip VI en senyal de protesta per la retirada del bust del rei emèrit Joan Carles I de la sala de plens. Tant el PPC com C's han considerat "il·legal" la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, mentre que CiU ho ha titllat de "pantomima" i el PSC ha criticat la "unilateralitat" de l'acció. En canvi, tant ERC i la CUP han felicitat Colau. Els republicans han ironitzat dient que una de les funcions de l'Ajuntament és "netejar" el consistori, mentre l'esquerra independentista ha celebrat la retirada del "cap dels torturadors", en referència a unes declaracions d'Arnaldo Otegi.

Els regidors del PPC a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, Ángeles Esteller i Xavier Mulleras, han col·locat un retrat de l'actual monarca espanyol, Felip VI, en el lloc on estava situat el bust de l'actual rei emèrit espanyol, Joan Carles I, al saló de plens del consistori. Una acció que es duu a terme després que l'equip municipal decidís aquest dijous retirar el bust al·legant que Joan Carles I ja no és el rei espanyol i hagi anunciat la intenció del nou govern de tirar endavant de revisió de la iconografia de la ciutat.

Alberto Fernández ha titllat la retirada de "decisió unilateral del govern municipal" i ha defensat que Joan Carles I "segueix seguint rei en mèrit d'Espanya". Per aquest motiu, el popular ha demanat que es compleixi la llei i que figuri el retrat del rei Felip VI en un lloc preferent.

En iniciar-se el ple, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha justificat la mesura perquè cal "aplicar la normativa vigent" i ha considerat que era una "anomalia" que hi hagués la imatge d'un excap de l'Estat. A continuació, davant la polèmica que ha aixecat la mesura, Colau ha obert un torn d'intervencions d'un minut per a cada grup municipal.

El portaveu del grup municipal de CiU, Xavier Trias, ha titllat la mesura de "pantomima" i ha ironitzat sobre el fet que la sala on es duen a terme els plens és el Saló de la Reina Regent. Així mateix, Trias ha lamentat que s'hagi pres la decisió sense fer un debat previ, que creu necessari.

Per la seva banda, la portaveu del grup municipal de C's, Carina Mejías, ha considerat que l'equip de govern ha vulnerat la "legalitat democràtica" que, segons Mejías, exigeix que una efígie presideixi tots els plens dels ajuntaments. "Tenen les eines per canviar les lleis si no els hi agraden", ha recordat Mejías a Colau i al seu equip.

Molt diferent, en canvi, ha estat el to del republicà Alfred Bosch, qui ha felicitat l'equip de govern per la decisió. En aquest sentit, irònicament, ha recordat que "una de les funcions de l'Ajuntament és la neteja de la ciutat, i també de l'edifici del consistori". "Felicito l'equip de govern per la neteja a fons que ha fet d'aquesta sala", ha insistit Bosch, qui ha asseverat que la decisió és "legal". El republicà, abans d'iniciar-se el ple, s'ha fet fotografiar junt el buit deixat per la retirada del bust de Joan Carles I.

El cap de files del PSC, Jaume Collboni, ha criticat la retirada per ser una decisió "unilateral" i ha definit l'acció del nou govern municipal de "política espectacle". Collboni, malgrat admetre les seves conviccions republicanes, ha titllat la decisió de "falta de respecte" per dur-se a terme el dia abans d'un ple extraordinari en què es tracten qüestions socials i econòmiques molt important per als ciutadans.

Per últim, Josep Garganté, regidor de la CUP, ha expressat "major satisfacció" per la retirada del bust de Joan Carles I, a qui ha definit com a "cap dels torturadors", com ho va fer en el seu dia el líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, actualment empresonat. "Animem aquest govern a continuar fent neteja de tots els signes monàrquics i també de la bandera espanyola", ha instat el regidor de l'esquerra independentista.