Procés Constituent no es presentarà a les eleccions del 27-S, ni se sumarà a una candidatura de confluència amb cap dels partits que participaran en la contesa electoral, segons van acordar els seus afiliats en una assemblea general extraordinària. En una primera ronda de votacions, el 60,6% dels participants a l'assemblea va decidir no acceptar la proposta de participar en la plataforma Catalunya sí que es pot, de la que formen part ICV, Podem i EUIA.

L'assemblea, una vegada rebutjada aquesta possibilitat, va discutir sobre les possibles alternatives, i en segona votació els membres de Procés Constituent van decidir per un 67,94% no presentar candidatura pròpia a les eleccions al Parlament de Catalunya. La posició aprovada, la de no concórrer a les eleccions, inclou la possibilitat de demanar el vot per a les candidatures rupturistes en el terreny social i nacional.

Per part seva, el president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar que "la llista de Raül Romeva donarà tardes de glòria, perquè és un embolic que no porta enlloc", amb referència a la candidatura conjunta independentista. Duran va fer aquestes declaracions en el Consell Nacional del partit, en què es va proclamar Ramon Espadaler com a candidat a la presidència de la Generalitat per a les eleccions del 27 de setembre.

Duran va avisar els seus companys de partit que la campanya tindrà un "to èpic" i que s'utilitzarà "música, imatge i noms coneguts per atreure els sentiments i el cor dels votants". Segons el dirigent democristià, aquest sentimentalisme "portarà a la frustració" i, per això, va reivindicar Unió com el partit que "farà servir el cap".

Espadaler va assegurar que el seu partit "fugirà de l'independentisme i l'immobilisme de Rajoy" per liderar "la revolució del sentit comú". Segons el candidat a la Presidència de la Generalitat, Unió és l'"única força capaç de dialogar" amb l'Estat després de les eleccions catalanes.

Espadaler va assenyalar que el seu partit vol evitar "els enfrontaments" i apostarà pel sentit comú, que, segons ell, és "el que necessita el país". "La nostra prudència no ens farà traïdors i el nostre patriotisme no ens farà imprudents", va afegir, tot criticant "els postulats independentistes i les intransigències de l'Estat", que "han portat Catalunya a un carreró sense sortida".

El coordinador general d'EUIA, Joan Josep Nuet, es va mostrar confiat en què Catalunya sí que es pot és consolidi més enllà de les eleccions del 27-S.