L'incendi forestal més gran d'aquest any a Catalunya ja està estabilitzat pels bombers, que avui han dedicat més de 130 dotacions terrestres i 11 mitjans aeris a la seva extinció, tasca afavorida per una climatologia que ha millorat amb un descens de temperatura, un augment de la humitat i un vent fluix.

La millora de les condicions climatològiques, que han impedit l'avanç del foc, ha permès que moltes persones evacuades hagin pogut tornar als seus domicilis, com els 72 nens que estaven de colònies a la casa Can Puig de Sant Salvador de Guardiola, que a mig matí han tornat a la casa per seguir les seves vacances després de passar la nit al pavelló Congost de Manresa.

Albert Guillamer, un dels monitors dels nens evacuats, ha explicat a Efe que per la proximitat de l'incendi "només hi va haver una mica de tensió".

"Tot va passar ahir cap a les sis o set del vespre. Vam començar a veure com s'acostava el foc i vam veure flames a uns dos quilòmetres més o menys. Llavors, vam trucar al 112 perquè sabessin que estàvem aquí", ha rememorat el monitor.

Segons dades del Cos d'Agents Rurals, l'incendi ha afectat una superfície total de 1.235 hectàrees, i la major part de la superfície cremada, unes 890 hectàrees, són zones arbrades.

Les altres zones afectades són 186 hectàrees de cultius, 127 de matolls, 19 de pastures, 10,4 de terreny urbà i 2,7 de terrenys improductius.

El municipi més afectat per l'incendi és el Bruc (Anoia), amb 628 hectàrees; seguit del de Castellfollit del Boix, amb 434; Sant Salvador de Guardiola, amb 128; Òdena, amb 38 hectàrees, i Castellolí, amb una mica més de 7 hectàrees.

Tant els centres d'acollida instal·lats al Bruc i a Manresa, en aquest cas el pavelló poliesportiu Congost, ja han tancat perquè no es preveu que calgui atendre a més persones.

"Vaig pensar que d'aquí no sortia", ha recordat avui Joaquín Aguilar, propietari d'un restaurant situat a la zona de l'incendi d'Òdena que ha devastat la seva terrassa.

En declaracions a Efe, Aguilar ha recordat: "ahir al migdia vam veure en el bosc de l'esquerra una mica de foc i vam pensar: poca cosa i tal... Però als cinc minuts van començar unes flamarades molt fortes. Aleshores, vaig sortir i vaig dir: aneu traient els cotxes d'aquí no sigui que vagi a més".

"Dos minuts més i tot va començar i li vaig dir als clients que es marxessin d'aquí i jo ja no vaig reaccionar, em quedi (...) vaig agafar la mànega per poder apagar el que podia i hi va haver un moment que em vaig posar nerviós perquè vaig pensar: d'aquí no surto. Van ser quinze minuts dolents de dir 'estic aïllat'", ha dit.

Un altre veí de Sant Salvador de Guardiola, Antoni Planell, ha reconegut que viu la situació "amb molta desesperació" i que l'incendi "va córrer com un llamp" en els primers moments.

"Aquí hi ha hagut molt bona coordinació amb els bombers i els Mossos d'Esquadra", ha explicat el veí, corroborant les paraules del conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha felicitat tots els efectius que han treballat en l'emergència.

Els bombers han demanat que, atès que continuen les tasques d'extinció, els ciutadans evitin els desplaçaments a la zona de l'incendi per facilitar les tasques dels operatius i evitar situacions de risc.

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha posat a disposició de la Generalitat els efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) per si es precisés la seva intervenció.

De la seva banda, la Diputació de Barcelona ha destacat que la neteja forestal que va portar a terme la primavera passada a la zona de Can Maçana ha evitat que el foc hagi entrat al Parc de la Muntanya de Montserrat.