Una àmplia coalició d'organitzacions ecologistes de països mediterranis com França, Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya van denunciar ahir els plans de l'empresa britànica Oxitec d'alliberar a la mitja mosques de l'olivera modificades genèticament a Catalunya pels riscos que podria comportar. Segons un comunicat difós per Greenpeace Espanya, l'esmentada companyia ha demanat permisos al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama) i a la Generalitat de Catalunya per alliberar fins a 5.000 mosques transgèniques per setmana prop de la ciutat de Tarragona durant un any (1.825.000 en total).

L'objectiu de l'empresa passaria per avaluar l'efectivitat d'aquest insecte, manipulat amb un ADN barreja d'organismes marins, bacteris, virus i altres insectes, per combatre la plaga de la mosca de l'olivera, afegeix Greenpeace.

La intenció és que les mosques transgèniques mascle s'aparellin amb les mosques de l'olivera femella natives, i per tant introdueixin els seus gens modificats a la població existent. D'aquesta forma, es creu que la població nativa de mosca de l'olivera decreixerà, la qual cosa presumptament eliminaria el dany econòmic a la producció oliverera.

Els ecologistes no tenen clar si les autoritats nacionals ja han autoritzat l'experiment, que plantejava començar els alliberaments aquest mes de juliol, però alerten que si fos d'aquesta manera seria el primer cas d'alliberament d'animals modificats genèticament en la Unió Europea.

«Es tracta d'un experiment perillós que convertirà a tot Europa en un laboratori a l'aire lliure. Els insectes no respecten les fronteres, i l'esterilitat mai és 100 % efectiva. Podrien escapar-se de l'àrea d'experimentació i si les coses no funcionen serà impossible desmantellar l'experiment», va assenyalar la doctora Janet Cotter, de la Unitat Científica de Greenpeace Internacional.

Víctor Gonzálvez, portaveu de la Societat Espanyola per a l'Agricultura Ecològica (SEAE) va advertir que «Espanya és el primer productor mundial d'oli d'oliva ecològic, amb una extensió de 170.000 hectàrees de cultiu, i que si aquesta oliva entrés en contacte amb les noves larves de mosca modificades, els productors ecològics podrien perdre la seva certificació i la confiança del consumidor».

Davant de la mosca de l'olivera, causant de danys econòmics significatius per als productors oliverers, els ecologistes recomanen mètodes biològics com trampes o poda sostenible.